Löfvens digitala brist visar att vi är illa ute

Debattören: Sveriges svaga ledarskap stoppar viktig digitalisering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-01-13

Att ha en regeringschef som koketterar med sin digitala okunskap visar på ett avstånd mellan de vackra orden om att vara ”bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter” och verkligheten, skriver Peter Hellgren.

DEBATT. Reaktionerna och utspelen har varit många efter att statsminister Stefan Löfven erkänt att han aldrig handlat på nätet. Några är elaka, andra är hjälpsamma och ytterligare en grupp gör sig lustiga över de analoga köpvanorna.

Det är lättköpta utspel och roliga i stunden, men Stefan Löfvens brist på erfarenhet speglar en mer allvarlig problematik. Det handlar i grunden om våra beslutsfattares brist på kompetens, uthållighet och ledarskap när det kommer till digitalisering. 

I den svenska digitaliseringsstrategin står det att ”...målet är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter”.

Att samtidigt ha en regeringschef som koketterar med sin digitala okunskap visar på ett avstånd mellan de vackra orden och verkligheten.

Flera genomgångar som EU har gjort visar att Sverige är det näst mest digitaliserade landet i Europa. Det kanske har bidragit till att statsministern tror att allt är frid och fröjd och att det inte krävs mer av honom eller av hans regering vad gäller att driva digitaliseringen.

Då är vi illa ute. Andra undersökningar visar nämligen att vi inte alls är särskilt bra på digitalisering.

Under hösten presenterade OECD sitt första “Digital Government Index” som baserar sig på sex olika dimensioner av digitalisering och mäter “den digitala mognaden” i OECD-länderna. Enligt indexet är Sverige sämst av de undersökta länderna när det kommer till digitaliseringen av offentlig sektor.

De bästa länderna är tre gånger bättre än Sverige på att använda digitaliseringen i den offentliga sektorn. Detta är inte den svenska självbilden, men det är verkligheten.

Det är också den verklighet som Stefan Löfven ger uttryck för när han ska försöka förklara varför han gav sig ut i den trånga julhandeln mitt under pandemi och därmed exponerade landets regeringschef för Covid-19.

OECD har redan tidigare gett Sverige feedback vad gäller digitaliseringen. Enligt de rekommendationerna är det framför allt bristen på ledarskap som är mest allvarlig. Enligt OECD krävs ett tydligt ledarskap och strategiskt tänkande från regeringens håll för att driva digitaliseringen på ett tillfredsställande sätt.

Digitaliseringsinitiativen har varit många under åren, men kontinuiteten och ledarskapet desto färre. Eller vem minns i dag den nationella CIO:n, Toppledarforum, Verva, E-delegationen eller Digitaliseringskommissionen? Vem kan i dag, med handen på hjärtat, säga vad Myndigheten för digital förvaltning har för mandat, ansvar, eller ens kompetens? 
Det stora problemet är alltså bristande kompetens, uthållighet och ledarskap. Det har aldrig funnits en långsiktig plan med prioriteringar för hur den offentliga digitaliseringen ska rullas ut. Vi måste ta till oss OECD:s rekommendationer och regeringen måste visa ett tydligare ledarskap.
Jag har erbjudit statsministern en kostnadsfri grundkurs i digitalisering. Han är välkommen att ta med vilka ministrar han vill. Det kan vara ett bra första steg. 


Peter Hellgren, vd it- och kommunikationsföretaget Consid


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.