Marknadshyror skulle gynna de svagaste

Replik från Timbro om hyresmarknaden i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-03-29

Hyresgästföreningen försvarar ett system som de själva i sina egna rapporter visar premierar höginkomsttagare på bekostnad av låginkomsttagare. Varför? Replik från Fredrik Kopsch.

REPLIK. Hyresgästföreningen har belyst vilka konsekvenser en direkt övergång till ”marknadshyror” utan besittningsskydd skulle få för hyresnivåer och dagens hyresgästers konsumtionsutrymme.

Problemet: Det är en analys av ett förslag som inget parti har lagt. Linder och Elmgren presenterar också resultatet från sin egen undersökning selektivt.

De lyfter fram områden där hyrorna skulle stiga kraftigt, centrala delar av Stockholm och Göteborg. Men i deras egen analys finns också områden där hyrorna skulle sjunka markant. I Malmö är Fosie och Oxie två exempel. Där kan hyrorna sjunka med 10 procent.

Finns det några väsentliga skillnader mellan områden där hyrorna förväntas stiga och områden där de förväntas sjunka? Ja. Hyror kan förväntas stiga där människors genomsnittliga inkomster är höga. I områden där de förväntas sjunka är de genomsnittliga inkomsterna i stället låga.

Hyresgästföreningen försvarar ett system som de själva i sina egna rapporter visar premierar höginkomsttagare på bekostnad av låginkomsttagare. Varför?

På reformsidan då: det går att behålla ett besittningsskydd för hyresgäster utan att få snedvridande fördelningseffekter. Exempelvis kan hyror marknadsanpassas när ett kontrakt avslutas, medan hyreshöjningar under själva avtalsperioden begränsas.

Ett sådant system bör kombineras med ekonomiskt stöd som faktiskt hjälper de svaga, till skillnad från dagens system.


Fredrik Kopsch, universitetslektor i fastighetsekonomi och senior fellow vid Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.