Nej, motionsloppen sprider inte smittan

Björn Eriksson: Nu måste regeringen tänka om

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-05-02

Vi kan redan i dag se att det skulle kunna gå att bedriva mer idrott än vad det tillåts. Dagens restriktioner innebär ett totalt förbud för vissa idrottstävlingar utomhus på väg, vatten och i skog. Flera studier visar att riskerna att coronaviruset sprids via dessa verksamheter är mycket liten, skriver Björn Eriksson.

DEBATT. Under denna period på året brukar det vanligtvis vara mängder av motionslopp, seglingstävlingar eller orienteringstävlingar. När det var som vanligt samlades tusentals människor för att röra på sig och många la åtskilliga timmar för att träna inför tävlingen eller loppet.

Att det inte är läge för att samla för många på samma plats samtidigt förstår vi. För idrottsrörelsen är det en självklarhet att bidra till att hindra omfattande smittspridning väger tyngre än idrottslig verksamhet.

Samtidigt bidrar idrottsverksamhet till såväl fysiskt som psykiskt välmående och det är viktigt att ge människor möjlighet att kunna fortsätta utöva idrott på ett anpassat sätt när smittläget tillåter.

Vi kan redan i dag se att det skulle kunna gå att bedriva mer idrott än vad det tillåts.

Dagens restriktioner innebär ett totalt förbud för vissa idrottstävlingar utomhus på väg, vatten och i skog. Flera studier visar att riskerna att coronaviruset sprids via dessa verksamheter är mycket liten och vi vet att hälsovinsterna är stora.

I fredags meddelade regeringen att de skickar ett förslag på remiss med innebörden att den 17 maj öppna för 500 personer utomhus i sittande publik och 150 personer för deltagare i motionslopp eller liknande idrottstävling utomhus. Fortfarande med brasklappen att det beror på smittläget och trycket i vården.

Det är bra men fortfarande är inte grundproblemet löst – att de mest smittsäkra idrottstävlingarna har hårdast restriktioner.

Visst går det att arrangera en tävling som Vätternrundan som sträcker sig över 30 mil eller en tävling i en stor skog vid en orienteringstävling. Dessa tävlingar kan sträcka sig över stora ytor eller över lång tid med många olika startgrupper – varför ska då begränsningen vara 150 personer?

Vanan vid att arrangera tävling och motionslopp är stor och incitamenten till att göra anpassningar och hitta lösningar är ännu större nu.

Många motionslopp och tävlingar kan sträckas ut över tid med exempelvis många startgrupper fördelade över flera dagar, så som en tävling i segling om man öppnar upp för detta nu.

Utgångspunkten bör vara arrangörens möjlighet att säkerställa att det inte är någon trängsel genom alla delar av evenemanget.

Ytterligare ett problem är att det just nu ligger restriktioner för tävling och match för alla som är 19 år (födda 2001) och äldre som inte är yrkesmässiga i sin idrott.

Även om det är bra att kunna tävla i mindre sammanhang för de som är 18 år (födda 2002) och yngre så är det just avståndet mellan deltagare i tävling på väg, i skog eller vatten som innebär möjligheter att låta alla, oavsett ålder tävla.

Dessa idrotter borde under pandemin haft större möjligheter att hålla igång – i stället har de drabbats hårdast – så även fortsatt i och med remissförslaget.

Idrottsrörelsen har drabbats av pandemin och när vi se barn, ungdomar och vuxna sluta idrotta oroar vi oss över vad detta innebär för folkhälsan.

Möjligheten att träna inför ett lopp eller komma iväg ut i skogen för att tävla spelar stor roll för många människor. I en tid där allas vår hälsa är i fokus och som viktigast borde det gå att möjliggöra för smittsäkra verksamheter.

Vi har respekt för smittläget och trycket på sjukvården och vill inte bidra till att förvärra läget. Men vi behöver framtidstro, motivation och hopp. Vi är i ett läge där vi måste kunna ta olika beslut för olika verksamheter – men på samma grunder – att det ska kunna gå att genomföra smittsäkert.

Även om regeringens remiss är ett steg i rätt riktning så slår förslaget återigen hårdast mot de idrottstävlingar som är smittsäkrast. Regeringens förslag behöver ta med det inför beslut innan den 17 maj. Idrotter som segling, orientering, rodd och kanot behöver få möjlighet att genomföra smittsäkra tävlingar under särskilda former – nu.

Regeringens förslag som skickas på remiss är ett steg för att öppna upp. Vi kräver inte att alla restriktioner ska tas bort. Men vi vill att idrotter ska ges ansvar att genomföra tävlingar med stora avstånd när de tävlar på en sjö eller ett hav i varsin båt.

Regeringen måste ge oss den möjligheten!


Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.