Så vinner vi matchen mot alla matchfixare

Debattören: Skydda spelglädjen – sätt hårt mot hårt mot de kriminella nätverken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-09-16

Fixade matcher, främst inom fotboll, har under det senaste året fått stor uppmärksamhet. Det är dessvärre nödvändigt. Alla seriösa aktörer inom såväl idrottsrörelsen som spelindustrin förlorar på matchfixning, skriver debattören.

DEBATT. AIK-målvakten Kyriakos Stamatopoulos gick nyligen ut med att det var han som blev utsatt för mutförsöket i matchen mot IFK Göteborg tidigare i år. Han ska enligt uppgift ha erbjudits ett par miljoner kronor för att underprestera i den allsvenska matchen.

Fixade matcher, främst inom fotboll, har under det senaste året fått stor uppmärksamhet. Det är dessvärre nödvändigt. Alla seriösa aktörer inom såväl idrottsrörelsen som spelindustrin förlorar på matchfixning.

Idrott och vadslagning är ju verksamheter i förtroendebranschen. Vi som njuter av att titta på en fotbollsmatch och att ibland satsa en slant är beroende av att matchen spelas schyst. Alla spelare ska göra sitt yttersta för att vinna och domaren ska döma efter bästa förmåga.

Den inställda matchen i Allsvenskan mellan AIK och IFK Göteborg är inte det enda exemplet. I Superettan och Division 1 har fixade matcher lett till fällande domar med fängelsestraff som påföljd. Det har även förekommit spekulationer om att matchfixning kan förekomma också i de lägre fotbollsdivisionerna.

Ingen kan dock bli förvånad att det är i de högre divisionerna som fusket synes vara mest utbrett. Det är på de nivåerna som insatserna blir så höga att matchfixaren finner sitt bedrägliga arbete mödan värt.

I matcher i de lägre divisionerna samt i vadslagning om enskilda matchhändelser – till exempel vem som slår den första hörnan – blir vinstpottens storlek normalt inte tillräckligt attraktiv för matchfixaren, bland annat tack vare strikt hållna insatsbegränsningar.

Det är ovärderligt med människor som Kyriakos Stamatopoulos vars civilkurage stoppade matchfixningen i matchen mellan AIK och IFK Göteborg. Samhället måste också på ett övergripande plan vara lika tufft mot mutkolvarna. Jag föreslår:

Inför kontantförbud vid sportvadslagning samt obligatorisk registrering av alla spelare och monitorering av alla transaktioner
Matchfixaren skyr de digitala fotspår som gör spårning av identiteter och transaktioner möjlig. Genom att övervaka alla transfereringar och rapportera misstänkta avvikelser till polis och åklagare skapar vi en otrygg miljö för matchfixaren.

Stöd förslaget om ett nytt spelfuskbrott
Hittills har själva fusket inte utgjort någon brottslig handling i sig, utan endast de mutor, den utpressning, de hot och det våld som normalt följer därav. En kriminalisering av själva spelfusket, vilket en statlig utredning nyligen föreslog, kan råda bot på den bristen. Mutkolvar har helt enkelt inte på fotbollsplanen eller omklädningsrummet att göra.

Inkludera spelbolagen i den nationella plattformen mot matchfixning
Under ledning av Riksidrottsförbundet möts idrottsrörelsen, Lotteriinspektionen och övriga rättsvårdande myndigheter samt AB Svenska Spel med jämna mellanrum för att samordna det nationella arbetet mot matchfixning. Eftersom mer än hälften av all sportvadslagning online på svenska matcher sker hos övriga EU-licensierade spelbolag framstår det som obegripligt att inte inkludera dem i den nationella plattformen.

Kanalisera vadslagningen till reglerade spelbolag
Det är allmänt känt att lejonparten av det organiserade spelfusket på svenska matcher sker utanför EU:s gränser, främst i Asien. Att förbjuda vissa spelobjekt generellt – som spel i de högre divisionerna eller i de lägre divisionerna eller på enskilda matchobjekt – skulle enbart leda till att spelverksamheten i än högre utsträckning sker långt bortom EU:s gränser och kontroll. Tvärtom bör så mycket av spelet som möjligt kanaliseras till licensierade spelbolag med därtill hörande övervakningssystem och underrättelserutiner.

Tiden är nu inne att lägga ned de gamla verktygen från spelmonopolets era. Den digitala tidsåldern och en samsyn om kampen mot matchfixning kommer att visa sig långt mer framgångsrik än den hittillsvarande strategin. Tillsammans kan vi bjuda de kriminella nätverken hårt motstånd och skydda spelglädjen.

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare, Branschföreningen för onlinespel

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen
IFK Göteborg