Debatt

Vinstjakten gör dig blind, Jan Björklund

Jonas Sjöstedt: Liberalerna måste bestämma sig för vad som menas med frihet och social rättvisa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För Jan Björklund och Liberalerna är marknaden viktigare än allt. Framför allt är den viktigare än den vanliga medborgarnas behov av fungerande skola, vård och omsorg, skriver Jonas Sjöstedt.

Foto: TT

DEBATT

DEBATT. I dag är det Liberalernas dag i Almedalen. Frågan är vad det innebär att vara liberal idag. Många trängs i mitten. Förr var Folkpartiet socialliberaler och sa sig vilja kombinera frihet med social rättvisa. Marknaden skulle balanseras med omsorg om de svagaste. Den svenska modellen skulle respekteras.

Det var då det. Under Jan Björklunds ledning präglas partiet av populistiska utspel. De Nya Liberalerna vill släppa marknadskrafterna fria så att hyrorna kan höjas med marknadshyror. När det gäller löner vill de att staten ska ingripa och tvinga fram sänkta löner så att många kommer att tvingas till dubbla jobb för att kunna försörja sig.

Tydligast märks det när det kommer till vinster i välfärden. Där är marknaden viktigare än allt. Framför allt är den viktigare än den vanliga medborgarnas behov av fungerande skola, vård och omsorg. Inget parti har sina fingrar så långt ner i den syltburken som just Liberalerna.

Hälsans förskola skulle ge barnen en hälsosam start i livet med allsidig kost – men med matbudgetar så låga som nio kronor per person och dag fick barnen äta knäckebröd och dricka vatten. De minsta barnen fick tugga med gommen.

Hälsans förskola startades 2007 i stockholmsförorten Rinkeby men expanderade efter två år till förorterna Märsta och Nacka. Ägaren och grundaren Bijan Fahimi har tidigare varit partistyrelseledamot och riksdagsledamot inom Liberalerna. Samtidigt som barnen fick tugga knäckebröd avslöjade Uppdrag Granskning att Fahimi med fru plockade ut 11,3 miljoner i vinst.

Ultragyn, som ger läkarna mer betalt ju mer de skär bort i kvinnors kroppar, avslöjades i våras. Ultragyn stack ut tydligt i en jämförande granskning med liknande kliniker genom mångdubbelt fler dyrare ingrepp. Inte att förvånas över så har bolaget kopplingar till den politiska ledningen i Stockholm. En av liberala landstingsrådet Anna Starbrinks medarbetare har en nära anhörig som är delägare i kliniken.

Friskolan Runstycket som portade autistiske 8-årige Conrad eftersom han inte var lönsam. Enligt TV4:s Kalla fakta har skolans ledning medvetet agerat för att Conrad inte ska kunna gå där.

Skolans egen speciallärare förklarade att han var normalbegåvad och borde gå i en vanlig klass med stöd av en elevassistent, men Runstycketskolans ägare Helen Widman, gift med Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman, avvisade Conrad. Han kostade för mycket. Samtidigt förde hon över fem miljoner i vinst från skolans aktiebolag till ett eget bolag.

På Liberalernas hemsida kan man läsa följande om vinstfrågan:

”Vi vill att alla ska kunna välja så mycket som möjligt själv inom välfärden. Vi ska ställa höga kvalitetskrav på både offentliga och privata aktörer och se till att det finns ett långsiktigt ägaransvar. Vinstuttag är okej i välskötta verksamheter.”

Välskötta verksamheter? Hälsans förskola, Ultragyn och Runstycket?

Jan Björklund är den partiledare som mest envetet gått till attack mot Ilmar Reepalus förslag om ett vinsttak i välfärden. Det borde kastas i papperskorgen enligt Björklund. Det är ett hot mot valfriheten.

Vad jag hoppas att Jan Björklund minns när han håller sitt tal på Almedalsscenen i kväll är att även en majoritet av de borgerliga väljarna vill att vinsterna i välfärden ska återinvesteras. Det är inte enbart Vänsterpartiet som är emot vinstjakten utan det finns många, många borgerliga väljare som också är det. En del av dem kallar sig till och med socialliberala, och tycker att den nuvarande ledningen i Liberalerna är snett ute med sin förenklade och naiva syn på marknadskrafternas allena saliggörande förmåga.

Jan Björklund skulle behöva svara sina egna väljare vems sida han väljer: särintressena i välfärdsindustrin toppad med ägarna till Hälsans förskolas, Runstycket och Ultra gyn – eller majoriteten av sina väljare som, liksom Vänsterpartiet, vill ha bort vinstjakten i välfärden.

För vad är egentligen frihet för ett liberalt parti i dag – alla individers frihet eller frihet för privata bolag, inklusive rena skojare, att förvandla vården och skolan till en kassako?

Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Almedalen 2017

LÄS VIDARE

DEBATT. Politiker, ta ansvar för de hemlösa barnen

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2017

Skola & utbildning

Jan Björklund

Liberalerna

Vinster i välfärden

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt