SD:s utspel riskerar skada yttrandefriheten

Replik från Fores om teknikjättarna och sociala medier

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-11-18 | Publicerad 2020-11-11

Det är inte särskilt förvånande att SD tror sig ha sett igenom ett komplext sammanhang och sedan levererar enkla lösningar. Vi behöver reformer som värnar yttrandefriheten i det digitala samhället, men de måste byggas med demokratiska värderingar, skriver Robin Vetter.

DEBATT. I en debattartikel lyfter Sverigedemokraterna en otroligt viktig fråga, men på åtminstone två sätt är SD:s utspel missledande och riskerar att skada just det de säger sig vilja skydda: vår yttrandefrihet.

För det första kliver de in i en otroligt komplicerad fråga med ett förenklat budskap där sociala medier liknas vid torg på vilka idéer konkurrerar fritt med varandra. Verkligheten är att vi inte har någon aning om de ska liknas vid torg, konsertlokaler eller mörka rum med avancerad teknik som osynligt styr vem som hörs mest.

För det andra nämner de inte hur de själva använde sig av sociala mediers egenskaper inför valet 2018 när de försökte dränka andras budskap med innehåll som såg ut att representera en stor grupp men som egentligen skapats av en liten skara kommunikatörer.

Ett uttryck som används för att problematisera fenomenet är ”Freedom of speech is not freedom of reach” – en devis som skiljer mellan hot mot yttrandefrihet och hot mot användningen av sociala mediers algoritmer för att dränka andra budskap i artificiell konsensus.

Debatten handlar alltså lika mycket om yttrandefrihet som partiers möjlighet att påverka individens bild av verkligheten.

Det är varken särskilt nytt eller förvånande att SD tror sig ha sett igenom ett komplext sammanhang och sedan levererar enkla lösningar. Men vi kan inte nöja oss med att likna sociala medier vid ett torg eller ett privat utrymme utan att ta hänsyn till egenheter som data voids, dolda algoritmer och människors tendens att välja upprörande information över sansad information.

Slutligen bör kommittén Det demokratiska samtalet, som under hösten levererade sitt slutbetänkande, nämnas. En av slutsatserna var att näthat, propaganda och desinformation utgör hot mot det demokratiska samtalet i Sverige, något som kritiserades av den populistiska och nationalistiska högerrörelse som SD är en del av.

Visst behöver vi reformer som värnar yttrandefriheten i det digitala samhället, men de måste byggas med särskild noggrannhet och med demokratiska värderingar som grund.


Robin Vetter, Digitala samhället, Fores


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.