Döm inte ut ”Paradise” innan du har sett det

Replik från Viaplay om kritiken mot den uppdaterade realityserien

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-10-07

Det är anmärkningsvärt att Dennis Martinsson skrivit en debattartikel om ett program som ännu inte sänts och han därmed inte sett eller kan ha full kännedom om. Replik från Susanne Nylén, presschef på Viaplay Group Sverige.

REPLIK. I en debattartikel skriver Dennis Martinsson, straffrättsexpert, en rad påståenden om ”Paradisesom är direkt felaktiga där analyser och konklusioner presenteras utifrån förutfattade meningar och bristfälliga fakta.

Det är anmärkningsvärt att han skrivit en debattartikel om ett program som ännu inte sänts och han därmed inte sett eller kan ha full kännedom om.

”Paradise har premiär den 24 oktober på Viaplay. Programformatet är detsamma som ”Paradise hotel” men titeln har ändrats och delar av momenten i programmet uppdaterats för att mer spegla samtiden vi lever i.

Några av förändringarna är att par kan bildas oavsett kön, rummen har enkelsängar i stället för dubbelsängar och mängden alkohol som serveras till deltagarna har avsevärt minskats.

Detta har vi varit tydliga med i vår kommunikation. Men tyvärr verkar Dennis Martinsson ha missat vissa delar eftersom han, lite raljant, skriver:

”I tidigare säsonger av ”Paradise hotel” har exempelvis alkoholen flödat. Under förutsättning att så sker också under den nya säsongen av ’Paradise’, betyder det att en deltagare som är berusad av alkohol enligt gällande svensk lag inte frivilligt kan delta i en sexuell aktivitet.”

Att han förutsätter detta är alltså direkt felaktigt och det är problematiskt att uttrycka sig så om man inte ens sett ”Paradise” eller vet vad de nya förändringarna innebär.

Dennis Martinsson menar vidare att det bara skulle behöva vara ena partnern i ”Paradise” som måste meddela produktionen innan att önskan finns om sexuellt umgänge med en annan deltagare och dessutom ge tummen upp till kameran innan akten.

Det faller ju på sin egen orimlighet att det bara skulle handla om den ena deltagaren. Självklart måste båda ge sitt samtycke.

Så här är det: Deltagarna måste ha sagt till deltagaransvarig från Viaplay eller motsvarade från produktionsbolaget Mastiff samma dag, i nyktert tillstånd, att de vill ha sex med personen i fråga. Och de måste ge tumme upp till kameran före samlag.

Det går alltså inte att agera på känslan under kvällen utan måste vara ett genomtänkt beslut för deltagaren.

Alla deltagare har även gått en utbildning i samtyckeslagen från organisationen Fatta före avresa till Mexiko. Samtycke behöver ges till allt som är mer än hångel.

Deltagarna uppskattade också detta och som Mellami Ate Mbago säger till Aftonbladet Nöje: ”Om man bara levde i stunden så blev man påmind om att ’vill du göra det här, det filmas’. Så man fick verkligen den påminnelsen.”

Slutligen har också Dennis Martinsson fel i att produktionsbolaget Mastiff lade ner programmet.

Det var Viaplay, som sändande bolag, som valde att ställa två säsonger och göra en polisanmälan. Åklagaren lade ner utredningen då brott inte kunde styrkas.


Susanne Nylén, presschef på Viaplay Group Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln