Visa att L menar allvar med klimatet, Sabuni

Liberala studenter: Att lämna budgetsamtalen med M, KD och SD räcker inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-11-17

Att Liberalerna lämnade budgetsamtalen med M, KD och SD över en klimatfråga var helt rätt val. Men det räcker inte, för att partiet ska överleva behöver de politiska förslagen kring klimatet vässas och frågan prioriteras, skriver Christoffer Heimbrand.

DEBATT. Trots uttryckliga löften om att klimatet ska vara en prioriterad fråga lyser den med sin frånvaro i Liberalernas kommunikation.

För att partiet ska överleva behöver de politiska förslagen vässas och frågan prioriteras. Liberalernas måste bli möjligheternas miljöparti.

I Liberalernas sakpolitiska strategi har partistyrelsen bestämt att partiet ska prioritera tre frågor: skola, integration och klimat.

Trots det uttalade målet lyser klimatet med sin frånvaro när Liberalerna utropar sig till Sveriges skol- och integrationsparti.

Även klimatpolitiken har en självklar plats i den berättelse om ”Möjligheternas land” som Nyamko Sabuni vill berätta.

Men framförallt är klimatfrågan för viktig för att glömmas bort av ett liberalt parti.

Att Liberalerna lämnade budgetsamtalen med M, KD och SD över en klimatfråga var helt rätt val. Vi hade inte varit ett trovärdigt grönt liberalt alternativ om vi samtidigt ställde oss bakom förslag som gör det billigare att släppa ut.

Men det räcker inte, även efter nästa val måste vi vara den gröna rösten i ett borgerligt samarbete och garanten för att klimatomställningen fortsätter.

Vår liberala klimatpolitik är en förutsättning för att Sverige ska klara klimatmålen. Vi ska se till att alla som smutsar ner betalar ett marknadsmässigt pris för det, och att den som samlar in koldioxid från atmosfären också får betalt för det.

Men liberal klimatpolitik handlar också om vad staten inte ska göra.

Att svenska skattekronor går till subventioner av sådant som vi vet är dåligt för klimatet är under all kritik. Globalt sett går hela 6,5 procent av BNP till subventioner av fossila bränslen och i Sverige är den siffran 30 miljarder kronor om året, enligt Naturskyddsföreningen.

Dessa subventioner motverkar klimatmålen, när staten i stället behöver skapa förutsättningar för marknaden att ställa om.

Därför driver Liberala Studenter följande frågor på landsmötet:

Slopa reseavdraget. En femtedel av de statliga fossilsubventionerna går varje år till reseavdraget.

I dag vill Liberalerna att reseavdraget ska begränsas i storstäder, men samtidigt höjas på landsbygden. Det är en kompromisslinje som präglas mer av pragmatism än liberalism. Individer bör bära sina egna kostnader oavsett var de bor i landet – särskilt om de skadar planeten och andra människor genom sina utsläpp.

Reseavdraget bör därför fasas ut helt och hållet.

Privatisera kommunala flygplatser och stoppa subventionerna. Precis som biltrafiken ska även flyget stå för sina egna klimatkostnader. Årtionden av subventioner och kommunalt ägande har skapat en överkapacitet som satt tillgången och efterfrågan på flygplatser ur spel.

Det innebär att subventionerna inte bara är klimatskadliga, utan att de också dränerar de kommunala resurserna. En rapport från tankesmedjan Timbro (”Vingar för skattepengarna”, 2020) visar att om de tolv mest olönsamma kommunala flygplatserna hade avvecklats skulle kommunerna undvikit samhällsekonomiska förluster på 850 miljoner kronor.

Beskatta alla utsläpp – även av metan och lustgas. Principen om att utsläpparen ska betala är en liberal ledstjärna inom klimatpolitiken.

Fortfarande finns det för många undantag från beskattningen av utsläpp. Tillsammans med koldioxid är metan och lustgas de två farligaste växthusgaserna. Enbart metanutsläppen står för 20 procent av växthuseffekten, enligt SMHI.

Det är hög tid att Liberalerna tar beslut om att även metan och lustgas ska punktbeskattas och omfattas av principen om att utsläpparen betalar.

Att subventionera och undanta utsläpp från beskattning under en pågående klimatkris är att skjuta oss själva i foten.

Vill Liberalerna vara ett klimatparti att räkna med är det hög tid att vi sätter ner foten i dessa avgörande frågor.

Vi har en unik möjlighet att kombinera engagemang för klimatet med teknikoptimism och en tro på att marknaden kan lösa problemen med rätt politiska förutsättningar.

Inför riksdagsvalet 2018 hade Liberalerna låga förtroendesiffror i klimatfrågan – en fråga som många potentiella väljare värderar allra högst.

Ska partiet överleva och klara riksdagsspärren får inte klimatfrågan glömmas bort den här gången också. Utan ett tydligt svar på vår generations viktigaste fråga är partiet helt enkelt inte ett alternativ för unga och studenter.

Liberalerna måste bli möjligheternas miljöparti.


Christoffer Heimbrand, ordförande Liberala studenter


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.