Vill LRF verkligen ha svensk arbetskraft?

Replik från Nordjobb om bristen på personal i lantbruket

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-05-06 | Publicerad 2020-05-05

LRF påstår att svenskar saknar motivation och att ”ofta kommer personalen en dag eller två, sedan är orken och även viljan slut”. Detta är inte vår erfarenhet av svenska ungdomar, skriver Fredrik Jakobsen och Bo Nylander.

REPLIK. I samband med att covid-19 stängde gräns efter gräns i Europa började det komma varningssignaler från lantbruket. Flera organisationer som representerar arbetsgivare inom lantbruket har fått stort utrymme i media den senaste månaden, bland annat på Aftonbladet Debatt.

LRF vädjar till regeringen och efterfrågar en ”kraftsamling” då tusentals säsongsarbetare försvunnit och Sydgrönt varnar att det är risk för allvarliga konsekvenser om inte avsaknaden av säsongspersonal åtgärdas.

Denna brist på arbetare sker samtidigt som vi ser en rekordsnabb ökning av antalet arbetslösa och förhoppningar har funnits om att permitterad personal kan få jobb inom lantbruket. Frågan är hur stort intresset att anställa inhemskt egentligen är?

Nordjobb förvaltas av Föreningarna Nordens Förbund på uppdrag av Nordiska ministerrådet med att hjälpa ungdomar i Norden att få ett säsongsarbete i ett annat nordiskt land och mottar tusentals ansökningar varje år. I år kan vi också erbjuda svenska ungdomar jobb i Sverige genom en ändring i vårt mandat.

Vi har även sett ett stort intresse för lantbruket hos våra ansökare, tyvärr har intresset bland arbetsgivarna inte varit lika starkt.
Vi har den senaste månaden kontaktat över 50 arbetsgivare och organisationer inom lantbruket i Sverige för att erbjuda vår kostnadsfria hjälp.

Tre har svarat oss men ingen har visat något större intresse. Detta i kontrast till vården i Sverige och lantbruket i andra delar av Norden där intresset varit större.

LRF påstår att svenskar saknar motivation och att ”ofta kommer personalen en dag eller två, sedan är orken och även viljan slut”.

Detta är inte vår erfarenhet av svenska ungdomar. Vi har hjälpt ungdomar med arbete inom livsmedelsproduktion i Danmark, Norge, Grönland och Island under 35 år, med väldigt positiva erfarenheter för både arbetsgivaren och ungdomarna.

Det talas ofta om vikten av att köpa närodlat och svenskt och nu finns chansen för arbetsgivarna att anställa motiverade och hårt arbetande svenska ungdomar.

Svenska ungdomar har inget emot att arbeta hårt eller långa timmar utanför Sverige, och vi ser ingen anledning till att de inte skulle ha det i Sverige.

Arbetsgivare som är intresserade av att få Nordjobbs hjälp med rekrytering kan kontakta oss eller anmäla sig till programmet på vår hemsida.


Fredrik Jakobsen, programchef Nordjobb
Bo Nylander, projektledare Nordjobb Sverige, Färöarna, Grönland


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här