Får vi fira att vi tar studenten i år?

MUF i Malmö: Vi möts med totalt tystnad av ansvarigt kommunalråd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-05-14 | Publicerad 2020-05-13

Var är politikerna när vi ungdomar söker samtal? Varför får vi inga svar på de frågor som skickas in till ansvariga i kommunen? Varför har inte ansvarigt kommunalråd gått ut och förklarat hur Malmö löser studenten, skriver debattörerna.

DEBATT. När vi kom tillbaka till skolan efter vårt sista sommarlov under gymnasietiden hade vi mycket att se fram emot. Sista året på gymnasieskolan, nedräkningsfester, mösspåtagning, studentresa, bal, utspring och studentfest för att nämna några. Att dessutom komma på vad man ska göra efter studenten, hinna ändra sig och ändra sig några gånger till.

Efter tre års studier ska man äntligen få springa ut med den här pirriga känslan, där man lämnar en del av livet bakom sig och går in i en ny. Våren 2020 blev långt ifrån vad de flesta förväntade sig, att dessutom vara avgångselev just i år känns surt.

Nu är årets studentfiranden mindre än en månad bort. Frågan engagerar otroligt många avgångselever. På sociala medier och i debattartiklar kan vi läsa om avgångselevernas besvikelse över studentdagen. Med stort engagemang har flera elever runt om i landet kämpat för att komma fram med lösningar och förslag på ett värdigt firande som samtidigt följer folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Något som i Malmö möts med total tystnad från ansvarigt kommunalråd för skola och utbildning, Sara Wettergren (L).

På de kommunala gymnasieskolornas hemsidor går att läsa samma meddelande, som avslutas med att de återkommer när mer information finns att ge. När ungdomar engagerar sig i en för dem, viktig fråga, bör politiker möta det med samtal och diskussioner för att komma fram till lösningar.

Var är politikerna när vi ungdomar söker samtal? Varför får vi inga svar på de frågor som skickas in till ansvariga i kommunen? Varför har inte ansvarigt kommunalråd gått ut och förklarat hur Malmö löser studenten?

Nu har dessutom utbildningsminister Anna Ekström, vid en presskonferens den 28 april meddelat att avgångseleverna inte ens kommer att få åka studentflak. Ett besked som togs emot med stor besvikelse, då många klamrat sig fast vid denna tradition som det sista lilla hopp till ett någorlunda traditionellt firande.

Att få alla studenter nöjda är svårt, de allra flesta är nog väldigt besvikna. Men, det är dags för Malmös studenter att få ett svar! Än finns det saker att göra, för att möjliggöra att familj och vänner kan få följa firandet skulle livesändning av utspringet kunna vara ett alternativ. Utspringen kan spridas ut över dagen eller över flera dagar och antalet anhöriga kan begränsas.

Alla de studenter som trots allt vill göra det bästa av situationen och fira så gott det går, självklart med respekt för rådande läge och hänsyn till folkhälsomyndighetens rekommendationer, behöver snarast veta hur just deras skola väljer att göra. Många är frustrerade över att inte veta hur de ska planera upp dagen eller om det ens finns en dag i juni att fira.

Malmös ansvariga politiker behöver snarast anstränga sig för att hitta lösningar till ett, efter omständigheterna, värdigt studentfirande!


Malin Ahlström, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Malmö
Amanda Traneborn, vice ordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Malmö
Johanna Andersson, styrelseledamot, Moderata Ungdomsförbundet i Malmö
Aylin Kaya, styrelseledamot, Moderata Ungdomsförbundet i Malmö


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här