Kom ner från läktaren nu, Miljöpartiet

Slutreplik från Fredrick Federley om klimatpolitiken inom EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När man själv har levererat noll i EU-parlamentet är det magstarkt av MP att hävda att jag misslyckades med förhandlingarna om handeln med utsläppsrätter, skriver Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C).

Foto: TT
DEBATT

DEBATT. Stå och skrika högt på läktaren gör inget för klimatet. Tyvärr är det vad miljöpartiet gjort de senaste fem åren i Europaparlamentet. Centerpartiet är istället de som levererat och kommer fortsätta att leverera viktiga steg framåt för miljön och klimatet.

När jag läser Miljöpartiets svar på min artikel sätter jag kaffet i halsen. När man själv har levererat noll i EU-parlamentet är det magstarkt av MP att hävda att jag misslyckades med förhandlingarna om handeln med utsläppsrätter. Tvärtom var jag med och ökade kostnaden för att smutsa ner och säkrade miljarder av kronor till klimatinnovationer.

Svenska regeringen bidrog i arbetet och jag är glad att de drev det förslag som jag lade grunden för i EU-parlamentets industriutskott. När jag sedan satt med kring slutförhandlingsbordet, där miljöpartisterna återigen var frånvarande, kunde vi se till att reformen blev så bra den kunde bli. Det var ett viktigt första steg, men mycket mer måste göras den kommande mandatperioden för att göra det ännu dyrare att släppa ut.

Den gröna omställningen som vi i Centerpartiet driver är både verklighetsanpassad och effektiv. Under snart fem år med Miljöpartiet i regering så minskar inte utsläppen. Det är inte är konstigt när man fokuserar mest på symbolåtgärder.

I stället för att minimera klimatdebatten till att handla om enbart flyget och köttkonsumtionen tar Centerpartiet ett helhetsgrepp. Där vi både kämpar för högre ambitioner och ser till att vi kan få på plats satsningar på gröna transporter, som tåg och förnybara bränslen. Där ställer om industrin så som genom banbrytande teknik så som fossilfritt stål. Det är nämligen genom smarta innovationer och investeringar som vi kommer klara klimatkrisen och kunna sänka utsläppen radikalt.

Det är bra att Miljöpartiet vill engagera sig för klimatet. Men kom nu ner från läktaren med era banderoller och hjälp till i förhandlingsarbetet i stället. Det är enda sättet vi kan göra något för klimatet och vända utvecklingen.


Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C).


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT Alla har fel om klimatet – utom Centerpartiet

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Klimatförändringar

Fredrick Federley

EU-parlamentet

EU

Miljöpartiet

Klimat & miljö