Hallå, vad ska vi äta om kriget kommer?

Debattören: Sverige är ett av få länder som inte har en livsmedelsstrategi

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-01-07

Som världspolitiken utvecklas ställs nu saker på sin spets. Varannan tugga mat är i dag importerad. Vad äter vi om gränserna stängs i en krissituation, frågar Helena Jonsson, LRF.

DEBATT. I morgon inleds Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen. Ett ständigt återkommande ämne brukar vara Sveriges självförsörjningsgrad, framförallt när det gäller livsmedel.

Vi i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har i det längsta velat undvika att tala om detta i termer av självförsörjning och beredskap.

Vi har tyckt att Sveriges politiker ska satsa på svensk livsmedelsproduktion utan hot om krig och kris.

Men som världspolitiken utvecklas ställs nu saker på sin spets, oroshärdar är inte längre lika avlägsna som tidigare. Utan att vara alltför alarmistisk kan man konstatera att vi närmar oss skarpt läge.

Vad äter vi om gränserna stängs i en krissituation? När varannan tugga mat i dagsläget är importerad.

Vad tankar vi våra fordon med? När den inhemska produktionen av biodrivmedel ännu inte kommit igång ordentligt på grund av produktionshinder och oförutsägbara skatteregler. Och när omöjliga konkurrensvillkor och nedprioritering av produktionsmål tvingar alltfler bönder att lägga ner sin verksamhet.

Det finns en ironi i att Sveriges självförsörjningsgrad kommer att vara på allas läppar under några dagar nu. Samtidigt som vi bönder vill leverera mer, och det saknas en svensk målsättning och strategi för livsmedelsproduktion och tillväxt. Och medan det här pågår sitter regeringen och oppositionen fast i slutförhandlingar om en livsmedelsstrategi som nu är ett år försenad.

Strategin skulle innebära att det finns en plan där produktionen av mat och energi har samma dignitet som andra samhällsmål och där Sveriges bönder ges likvärdiga konkurrensvillkor som sina utländska kollegor.

Sverige är ett av de få länder som inte har en sådan livsmedelsstrategi och vi är också ett av de länder som har den lägsta självförsörjningsgraden.

Det är ingen slump. Men en förlust för klimatet och världshälsan eftersom svensk livsmedelsproduktion är en av världens mest klimatsmarta och har EU:s lägsta antibiotikaanvändning.

Sveriges försörjningsberedskap kunde ha varit god. Det är vi bönder som sitter på den kunskap som krävs för att ge mat på bordet och hållbar energi.

Vi ska vara rädda om det kunnandet, det går fort att bryta ner och tar tid att bygga upp. Både folk och försvar behöver tydliga mål och en livsmedelsstrategi, och det nu.


Helena Jonsson,
förbundsordförande, Lantbrukarnas Riksförbund, LRF


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.