Ditt budskap når för få muslimer, Virk

Replik från Erik Torstensson om muslimska protester mot terrorn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-06-13 | Publicerad 2017-06-12

Jag välkomnar Virks motstånd till våldsbejakande islamism. Man kan bara hoppas att företrädarna för sunni- och shiaislam – de som representerar cirka 99 procent av världens muslimer – väljer att göra detsamma, skriver Erik Torstensson.

REPLIK. Imam Kashif Virk skriver att muslimer bör protestera mot våld som utförs i islams namn. Som imam är Virks engagemang mot terrorism naturligtvis viktigt. Hans inlägg borde dock läsas i en bredare kontext:

För det första företräder Virk Ahmadiyya-islam. Denna trosinriktning utgör knappt en procent av världens muslimer. Många muslimer anser att Ahmadiyya-anhängare är avfällingar som borde straffas.

En Ahmadiyya-imams möjlighet att nå ut till det stora flertalet av världens muslimer är därför ytterst begränsad.

För det andra rimmar Virks medmänskliga budskap illa med doktriner som återfinns inom hans egen religion. Exempelvis betraktar Ahmadiyya-islam homosexualitet som en försyndelse. Även kvinnor är hårt ansatta. På organisationens hemsida står att pakistanska kvinnor bör använda en ”burqa”, alltså en löst sittande klädedräkt som täcker hela ansiktet. Det står även att män har större ”psykologiska färdigheter” än kvinnor och att en gift man under vissa omständigheter får ”tukta” sin fru (eller sina fruar) om hon missköter sig.

Jag välkomnar Virks motstånd till våldsbejakande islamism. Man kan bara hoppas att företrädarna för sunni- och shiaislam – de som representerar cirka 99 procent av världens muslimer – väljer att göra detsamma.

Fram till dess vore det klädsamt om ledarna för Ahmadiyya-islam gör upp med sin homofobi och förlegade kvinnosyn. Kanske kan vi då – i tiden emellan olika terrordåd – börja skapa det öppna och toleranta samhälle som Virks efterfrågar.


Erik Torstensson, liberal debattör med masters i islam-studier och Public Policy från Harvard University


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.