Vi måste ta hand om arbetskraften vi har

Replik från M om arbetskraftsinvandring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-02-09

Vi behöver bli bättre på att ta till vara den arbetskraft som finns i Sverige. Varför ska människor kommer från andra sidan jorden för att städa eller diska, när arbetskraften finns i samma stad? Replik från Maria Malmer Stenergard.

REPLIK. Förenklingar och skarpa ord har använts för att beskriva Moderaternas nya förslag om arbetskraftsinvandring. Särskilt gäller det förslaget om ett lönekrav motsvarande medianlön. 

Vi vill belysa några aspekter med anledning av Caspian Rehbinders debattartikel.

Efter reformeringen av systemet för arbetskraftsinvandring 2008 har Sverige haft en asylinvandring på extremt höga nivåer som få kunde förutse. Följden av detta är att Sverige i dag har ett stort antal utrikes födda med låg utbildning som är arbetslösa.

Sverige måste göra allt för att denna grupp ska komma i arbete. Den reform som trädde i kraft 2008 behöver vårdas och utvecklas i takt med att samhället förändras.

De flesta inser därför att Sverige behöver bli bättre på att ta till vara den arbetskraft som finns i Sverige, så att fler kan gå från bidrag till egen försörjning. Varför ska människor kommer från andra sidan jorden för att städa eller diska, när arbetskraften finns i samma stad?

Vi vet också att fusk, utnyttjande och kriminalitet förekommer huvudsakligen i yrken med lägre löner kopplad till arbetskraftsinvandringen.

Sverige ska även fortsättningsvis vara ett öppet land som är attraktivt för högkvalificerad arbetskraftsinvandring. Det var Moderaterna som samlade en majoritet i riksdagen för att stoppa kompetensutvisningarna.

It-arkitekter, systemutvecklare, testledare, ingenjörer och tekniker, som Timbro pekar på, tjänar typiskt sett över det lönekrav som vi anser bör gälla och träffas inte av vårt förslag. Säsongsanställda är undantagna från lönekravet i enlighet med gällande EU-regler.

Vid sidan av ett högre lönekrav för arbetskraftsinvandring är det nödvändigt med en omfattande bidragsreform, lägre skatt på låga inkomster och insatser på andra områden som utbildning och arbetsmarknad. Företag måste ges förutsättningar att hitta den kompetens de behöver till rimliga kostnader.

Genom de förslag som vi nu presenterat vårdar vi en viktig reform, täpper till hål som utnyttjas av kriminella, och stärker arbetslinjen i Sverige. Det är en ansvarsfull borgerlig politik som möter dagens problem.


Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.