Regeringens passivitet ger grund för bränderna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-10-30

SD: Att de anonyma näthatarna skulle vara vår svans är ett politiskt påhitt

Adam Marttinen (SD) och Linus Bylund (SD).

DEBATT. De senaste veckorna har en intensiv ansvarsdebatt pågått kring bränder på flyktingboenden. Frågeställningen som anammats av etablerade medier är om Sverigedemokraterna har ett särskilt ansvar för bränderna.

Frågeställningen är skickligt initierad med politisk medvetenhet för att polarisera det politiska samtalet och stigmatisera ett stöd för SD. I programmet ”SVT Debatt” förra veckan, framförde en av Aftonbladets ledarskribenter kritik mot SD:s politiska retorik. Han menade att den skrämmer folket. Om faktabaserade verklighetsskildringar upplevs som skräckpropaganda, är väl skälen att göra något åt den rådande situationen i landet desto större?

Det är bekymmersamt att vissa journalister på de större mediehusen anser att det är deras jobb att dölja verkligheten ifrån folket. Sådant skapar osäkerhet, och i förlängningen underblåser det hat och våld.

Kommentarer skrivna av privatpersoner på nätforum, som hetsar till att starta mordbränder handlar om enskilda, oförutsägbara ageranden som varken SD, eller något annat riksdagsparti, har ansvar för eller har möjlighet att förhindra. Att enskilda individer väljer att uttrycka sig så är förstås förkastligt och tragiskt, men det finns inga belägg för påståenden om att Sverigedemokraterna skulle kunna hållas ansvariga för bränder på asylboenden.

Så länge man är saklig och nyanserad måste man få lov att beskriva verkligheten som den är. Och finns det människor som på allvar tror att SD stödjer hot och hat, så är det faktiskt de medier som sprider dessa påhitt som är ansvariga till att sådant cirkulerar i olika forum.

Just nu bedriver medierna politisk propaganda, hittills utan grund, som bidrar till mer hat i samhället och drabbar oskyldiga. Det här oansvariga beteendet får vi Sverigedemokrater betala för i form av stenkastning mot våra fönster, hotfulla brev och vandaliserade hem.

I en undersökning av Novus i oktober ansåg 77 procent att politikerna inte gör tillräckligt för att hantera flyktingsituationen i Sverige. Vi har efter valet varit tydliga och stått upp för våra löften. Därutöver har vi varit tydliga i vår kommunikation till väljarna om vad de kan göra för att påverka samhället inom demokratins ramar.

Att dessa anonyma röster i olika nätforum förtjänar ett polisiärt fokus råder det ingen tvekan om. Sverigedemokraterna är det parti vars kriminalpolitik straffar hot och våld hårdast, vi vill i vårt budgetförslag tilldela polis och andra rättsvårdande myndigheter mer resurser än något annat parti.

Påståendet om att dessa anonyma näthatare skulle vara en svans till Sverigedemokraterna, som vi skulle bära ett särskilt ansvar för, är ett politiskt påhitt som förtjänas att värderas därefter. De här är inte våra kompisar, utan de förstör för oss.

Däremot bär alla politiska partier ett ansvar för att upprätthålla tilliten till demokratin. Och vid bedömningar av regeringens ledarskapsförmåga i migrationspolitiken så möter den svidande kritik, även från de egna leden.

Att regeringen i sin passivitet kommit så billigt undan i ansvarsdebatten kring bränderna av asylboenden är förvånande. Kanske beror det på att en stor majoritet av partisympatierna hos Sveriges journalisterkår återfinns hos något av regeringspartierna.

Adam Marttinen,

rättspolitisk talesperson (SD)

Linus Bylund,

riksdagsledamot (SD)