Att tröstdricka är inte svaret på coronaoron

Debattören: Ett par glas vin kan verka lockande men ger ofta en negativ spiral

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-04-18

Ett eller ett par glas vin hemma i soffan för att dämpa oro och stress kan verka lockande. Men vi vet av erfarenhet att det allt för ofta kan skapa en negativ spiral av ohälsa, som snarare kommer ge motsatt effekt och göra problemen värre, skriver  Karin Hagman, vd, IQ.

DEBATT. Många av vardagens vanliga bestyr har satts på paus och vi spenderar mer tid hemma än vad vi skulle önska. Det gör att en långtråkig karantän får en upplevd guldkant genom några öl eller ett par glas vin. Vi vill helt enkelt få ett avbrott, få tiden att gå, för att verkligheten där ute är osäker och skrämmande.

Corona sveper över världen och vår vardag är sig inte lik. I Sverige når varslen nya rekordnivåer, vi bunkrar mat och håller avstånd. Många är oroliga, för sina nära och kära, för sitt jobb eller känner en stress över att inte veta hur situationen kommer att utvecklas.

En ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av IQ visar att många känner sig oroliga för samhällsutvecklingen under den pågående coronapandemin.

Undersökningen visar också att 36 procent tror att andra dricker mer alkohol än vanligt just nu. Bland dem som själva har haft symtom som gjort dem oroliga över att de varit smittade är siffran ännu högre, 47 procent tror att andra dricker mer.

Att så många som var tredje respondent tror att andras alkoholkonsumtion går upp i coronatider är oroväckande. När livet känns tungt, eller när stressen för framtiden blir för påtaglig, har många ett behov av att slappna av och för en stund glömma sina bekymmer. Det är inget fel i det, men att tröstdricka alkohol är inte svaret på problemet.

Ett eller ett par glas vin hemma i soffan för att dämpa oro och stress kan verka lockande. Men vi vet av erfarenhet att det allt för ofta kan skapa en negativ spiral av ohälsa, som snarare kommer ge motsatt effekt och göra problemen värre.

Det är också vad Världshälsoorganisationen, WHO, pekar på. Alkohol är en förrädisk strategi för att hantera stress.

Råden till den som är orolig är att försöka upprätthålla hälsosamma rutiner, prata om hur du känner med någon du litar på och ta åt dig fakta men dra ned på mediekonsumtion som gör dig upprörd och illa till mods.

En grupp som riskerar att fara illa när alkoholkonsumtion ökar är barnen. Att tillbringa både vardagar och helger i hemmet, med en förälder som har svårt att kontrollera alkoholen eller som till och med tappar kontrollen riskerar att få mycket allvarliga följder. Här måste alla vi vuxna ta vårt ansvar, vara uppmärksamma och våga fråga.

Men det behöver inte vara sådana påtagliga risker som barn utsätts för. Även barn kan påverkas av nyhetsrapportering, inställda fritidsaktiviteter och uteblivna besök hos mor- och farföräldrar.

Ett barn som känner oro behöver en trygg och närvarande förälder. Att dämpa sin egen oro genom att dricka alkohol gör det svårt att leva upp till föräldrauppdraget.

Jag vet att det kan vara tufft just nu. Jag vet att många oroar sig för coronapandemin och dess effekter på den egna familjen, på vårt samhälle och på ekonomin. Jag vet också att det är lätt att hitta en förevändning att dricka men att alkoholen inte kommer att hjälpa.

Nu mer än någonsin måste vi visa omtanke om varandra. Även om vi inte befinner oss på samma fysiska plats – sträck ut en hand och visa att du finns där och att du bryr dig. Och vice versa, om livet skaver och du behöver hjälp – dra dig inte för att säga till.

Här är tre tips på hur du kan tänka kring alkohol just nu:

  • Var uppmärksam på kollegor, vänner och barn som ser ut att ha det tufft – visa att du bryr dig.
  • Se upp så att du inte dricker mer än vanligt bara för att du är mer hemma. Håll dig till mindre än tio små glas vin i veckan.
  • Hitta andra sätt att koppla av – kanske med promenad, en film eller yoga.


Karin Hagman, vd, IQ


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här