Eleverna är förlorarna i högerns friskolekaos

V: Svenska skolan är sjuk – och marknadsanpassningen är viruset

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-02-14 | Publicerad 2020-02-10

 Marknadsanpassningen har öppnat för möjligheten att suga ut skolsystemet på pengar. Den svenska skolan är sjuk, och marknadsanpassningen är viruset, skriver Clara Lindblom och Daniel Riazat.

DEBATT. En friskola i södra Stockholm har fått tillståndet återkallat av Skolinspektionen på grund av åratal av misskött verksamhet och undermålig undervisning.

Nu lyckas ändå ägaren, med lagstiftningen på sin sida, fördröja stängningen och fortsätter därmed utnyttja kaoset i friskolesystemet. Det är oacceptabelt.

Under närmare 20 års tid har Skolverket och Skolinspektionen kritiserat ägaren till en skola i Rågsved på grund av bland annat undermålig undervisning och otillräckligt stöd till elever med särskilda behov. Trots det får ägaren fortsätta bedriva skolverksamhet och håva in skattepengar från både staten och kommunen genom skolpeng, fritidshemsersättning och likvärdighetsbidrag.

Dessutom fortsätter rekryteringen av nya elever – trots att skolan är mitt uppe i två rättsprocesser. En som gäller stängning på grund av brister i undervisningen, och en som gäller konkurs på grund av outbetalda lärarlöner. Det är absurt.

Skattebetalarna är tyvärr inte ens de största förlorarna i den här soppan. De största förlorarna är eleverna – de hundratals barn som går i skolan. De får inte bara undermålig undervisning utan kommer dessutom med stor sannolikhet att behöva byta skola väldigt snabbt om skolan förlorar någon av de två pågående rättsprocesserna.

För om friskolan tvingas stänga ska kommunen stå där redo att ta emot eleverna i kommunala skolor, och än en gång behöva sopa upp efter friskolekaoset. Det är orättvist mot eleverna, och det är orättvist mot de kommunala skolorna som försöker bedriva en stabil verksamhet.

Och det här är knappast det enda exemplet. John Bauergymnasiet är ett annat ökänt skolföretag som gick i konkurs 2013, vilket drabbade tusentals elever. Men medan skolan fortfarande var öppen tjänade ägarna miljontals kronor, trots kritik mot både undervisning och lärartäthet.

I Göteborg stängdes nyligen en religiös friskola där det gått så långt att Säpo behövt vara involverad i Skolinspektionens beslut. Det är sanslöst.

Varför ser det då ut såhär? Jo, därför att marknadsanpassningen av den svenska skolan har lett till det här. Den har öppnat för möjligheten att suga ut skolsystemet på pengar. I kombination med det fria skolvalet har detta lett till en svår skolsegregation. Den svenska skolan är sjuk, och marknadsanpassningen är viruset.

Nu ropar plötsligt även borgerliga debattörer på skärpta åtgärder då kaoset helt enkelt gått för långt. Det är ju på tiden. Men deras åtgärder kommer inte räcka eftersom de inte vill begränsa rätten att få göra vinst på elevernas bekostnad.

Vi i Vänsterpartiet har fått mer än nog av det borgerliga friskolekaoset. Vi vill skapa en jämlik och sammanhållen skola, men för att det ska vara möjligt så måste vinstjakten i den svenska skolan stoppas och elevernas behov få stå i centrum.


Clara Lindblom, oppositionsborgarråd Stockholms stad (V)
Daniel Riazat, riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.