Inför startlån så unga kan köpa sin bostad

Debattörerna: Vad väntar regeringen på? Släpp in 400 000 förstagångsköpare på bostadsmarknaden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2023-03-13 | Publicerad 2023-03-11

I dag finns redan en färdigutredd lösning som skulle hjälpa 400 000 potentiella förstagångsköpare in på bostadsmarknaden. Förslaget om startlån är helt i linje med regeringens rikting. Vad väntar ni på? skriver Riksbyggen, HSB och Obos.

DEBATT. Bostadsminister Andreas Carlson talar om att regeringen ska ta fram reformer som möjliggör för fler att äga sitt boende.

I dag finns redan en färdigutredd lösning som skulle hjälpa 400 000 potentiella förstagångsköpare in på bostadsmarknaden.

Lösningen kallas startlån och är en effektiv väg för unga och andra grupper som har svårt att få ihop till den kontantinsats som krävs för att köpa en egen bostad. Det enda den saknar för att bli verklighet är politisk handlingskraft.

Redan innan räntorna höjdes och inflationen sköt i höjden var det svårt för Sveriges förstagångsköpare att spara ihop till en bostad. De senaste åren har höga amorteringskrav och kreditrestriktioner satt käppar i hjulet även för de som har fast jobb och god inkomst.

Konsekvenserna av detta är inte bara att drömmen om ett eget boende går i kras eller skjuts upp på obestämd tid. Det leder också till ökad otrygghet och dyra andrahandskontrakt.

Regeringen har pekat ut en tydlig riktning för bostadspolitiken framåt. Enligt bostadsminister Andreas Carlson ska fokus ligga på det ägda boendet och att underlätta för unga att få sin första bostad.

Förslaget om startlån är helt i linje med den utpekade riktningen. Vi ställer oss därför frågande till varför denna reform får vänta, när såväl aktörerna på bostadsmarknaden som politikerna vid makten är överens om att den behövs.

Den största kritiken mot startlån handlar om att det är en risk. Men till och med i dessa tider är ett långsiktigt ägande av sin bostad det mest ekonomiskt gynnsamma alternativet för de allra flesta.

Dyra andrahandskontrakt, trångboddhet och en försenad möjlighet att inleda sin bana på bostadsmarknaden är en långt större kostnad.

Dessutom är boendet mer än bara en ekonomisk kalkyl, det är en nyckel till individualitet, frigörelse och början på vuxenlivet. Att kunna köpa sin bostad är också viktigt för valfriheten.

Många kvinnor som skiljer sig kan i dag inte bo kvar i samma område som innan eftersom det finns få hyresrätter att efterfråga. Med startlån kan fler välja var man vill bo.

Fördelarna med ett statligt garanterat startlån är många, här är tre av de främsta:

  1. Startlånet är ett bolån med lägre ränta och amorteringstakt än blancolån. Vi har sett en oroande stor ökning av blancolån i takt med att trösklarna in i bostadsmarknaden har höjts.
  2. Sparandetiden för en kontantinsats minskar avsevärt. Förslaget till startlån som utretts har ett maxtak på 250 000 kronor för förstagångsköparen och medger ett bolån på upp till 95 procent av bostadens värde.
  3. Det blir lättare för de som inte har rika föräldrar eller andra som kan gå in med pengar åt dem. Den unga får en möjlighet att komma in på bostadsmarknaden på egna ben i stället.

Läget för unga och andra grupper som är nya på bostadsmarknaden har varit dystra under en lång tid. Omvärldsfaktorerna som satt världsekonomin i gungning gör inte saken bättre.

Det som behövs och gör skillnad nu är politiska reformer som underlättar steget mot det första bostadsköpet, reformer som startlånet.

Enligt en undersökning av Svenska Dagbladet innan valet i höstas var sex av åtta partier överens om att stöd till förstagångsköpare borde införas. Det finns med andra ord ett brett underlag inom politiken för att införa reformen.

Vi företräder tre av Sveriges största bostadsutvecklare och är helt eniga i vår syn på hur avgörande startlån är för att bryta ner de höga barriär som finns för unga vuxna och andra grupper utan tillräckligt kapital att ta sig in på bostadsmarknaden.

Det behövs inga fler utredningar, vad som saknas nu är att politikerna visar konkret handlingskraft och inför startlån.


Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen
Johan Nyhus, förbundsordförande HSB
Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef Obos


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.