Bygg upp en jobbakut mot massarbetslöshet

Debattörerna: Vi behöver utbildningar som leder till jobb nu

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-05-30

Om inte de människor som nu sägs upp snabbt hittar nya jobb, kommer vi se kraftigt stigande arbetslöshet som riskerar att permanentas. Vi föreslår att utbildningssektorn, det privata och offentliga näringslivet samt parterna kommer samman i en kompetens- och jobbakut, skriver debattörerna.

DEBATT. Världen ställs ibland inför stora utmaningar där det samhälle som vi känner till skakas om. Coronaviruset skapar stor osäkerhet om nuet och än större ovisshet om framtiden.

Vi står dessutom sedan tidigare inför en betydande acceleration av den strukturomvandling som drivs av digitalisering, automatisering och en etablering av helt nya affärsmodeller och konkurrenter.

Kombinationen pandemikrisen och strukturomvandlingen gör att om inte de människor som nu sägs upp snabbt hittar nya jobb, kommer vi se kraftigt stigande arbetslöshet som riskerar att permanentas på en mycket hög nivå. Vi föreslår därför att utbildningssektorn, det privata och offentliga näringslivet samt parterna kommer samman i en kompetens- och jobbakut.

Redan för ett år och ett halvt år sedan varnade Forum för Omställning i en debattartikel för detta scenario och uppmanade till att ”viktiga uppgraderingar av infrastruktur och arbetssätt såväl som inställningen till livslångt lärande måste ske snabbt, innan nästa lågkonjunktur mer brutalt tvingar företag och samhället till mer drastiska åtgärder för att rädda företag och välfärd i det korta perspektivet”.

Vi är bara i början av den djupaste lågkonjunktur som världen sett sedan depressionen på 1930-talet och vi måste dra lärdomar från tidigare kriser. Det vi lärt oss är vikten av att snabbt kunna matcha uppsagda mot den efterfrågan på arbetskraft som finns.

Framväxten av omställningsorganisationerna via parternas omställningsavtal och kortare flexiblare utbildningar vid Myndigheten för Yrkeshögskolan är positiva exempel, likaså att lärosätenas viktiga roll för det livslånga lärandet ska förtydligas.

Ur den myllan som Forum för omställning skapat, sjösattes också Beredskapslyftet den 16 mars. Beredskapslyftet visar att det på kort tid går att utbilda exempelvis kabinanställda från flygindustrin på Sophiahemmet högskola för att inom några veckor gå in och utföra avlastande arbetsuppgifter inom sjuk- och äldrevården.

Fler liknande exempel finns och fler bör uppmuntras! Vi kan på så vis hitta effektivare sätt att hjälpa människor och stärka omställningsförmågan hos både individ och samhälle.

Uppsagda och arbetslösa behöver också uppmuntras att ta skaffa sig nya färdigheter. Grundtanken med korttidsarbetet var att ledig tid skulle ägnas åt fortbildning. Låt oss hoppas att så blir fallet och att de rätta förutsättningarna för det skyndsamt kommer på plats. Ny digital teknik bör också nyttjas för att erbjuda skräddarsydda, kostnadseffektiva och flexibla utbildningar.

Vi behöver nu säkra att det vi lärt oss från bland annat forskning, omställningsorganisationerna och Beredskapslyftets akutinsats kan användas för att snabbt skala upp hela Sveriges insatser för kompetensutveckling och yrkesväxling.


Det vi framförallt vill betona är:

  • det måste finnas träffsäkra analyser på vilken kompetens som efterfrågas,
  • det måste vara tätt samarbete mellan de som efterfrågar arbetskraft och de som står för utbildningen och
  • utbildningarna måste vara flexibla och kunna växla mellan ett digitalt innehåll och praktiska moment.

Den viktigaste lärdomen är att ständigt justera, utveckla och förfina utbildningarna. Vi har inte tid att bygga det perfekta systemet utan måste koncentrera oss på att pragmatiskt och så effektivt och smart som möjligt ge människor chansen att snabbt ta de jobb som finns i dag och de vi vet snart kommer skapas.

Vår övertygelse är att det finns en bred samsyn i samhället om vad som måste göras och att vi måste göra detta tillsammans. Vi har dessutom stabila offentliga finanser, generellt sett väl utbyggda system för utbildning och livslångt lärande samt privata och offentliga arbetsgivare som inser vikten av att kompetensutveckla arbetskraften.

Genom Beredskapslyftets utbildningar har vi också visat att det går att matcha arbetskraft från krympande sektorer till arbeten i växande sektorer även under den djupaste lågkonjunkturen. Med starkt och förankrande ledarskap går det dessutom att göra det på kort tid.

För att göra det här på ett nationellt plan, föreslår vi att en kompetens- och jobbakut inrättas i syfte att snabbt identifiera vilka bristyrken som finns i dagsläget och i en snar framtid, samt ge de människor som i snabb takt blir arbetslösa utbildning så de snabbt kan komma åter i arbete.

Det här betyder att det privata och offentliga näringslivet (de som efterfrågar arbetskraft), utbildningssektorn (som utbildar arbetskraft) samt parterna och omställningsorganisationerna måste komma samman.

Från regeringssidan behöver arbetsmarknads-, närings och utbildningsdepartementet ge mer kraft och finansiering åt det samverkansprogram som nu finns för kompetensförsörjning och det livslånga lärandet. Vi behöver också enkla regler för upphandlingar och en effektiv byråkrati. Det Sverige behöver nu är fler, snabbare och bättre utbildningar som leder till jobb, bra jobb!

Vi som står bakom denna text har alla en positiv grundinställning till att Sverige kan gå stärkt ur denna kris, men vi är samtidigt oroliga för en permanent hög arbetslöshet. Vi måste därför använda lärdomarna från tidigare kriser och det som händer här och nu för att snabbt bygga upp en nationell plattform för kompetensutveckling och yrkesväxling som rustar oss för att få fler i arbete och samtidigt lyfta vår samlade förmåga inom viktiga områden såsom digitalisering.


Det vi här och nu behöver samlas runt är

  • en vässad infrastruktur för matchning på arbetsmarknaden med tillhörande finansieringsmöjligheter samt
  • snabbare anpassningsbarhet i regelverken och bred samverkan för att förhindra massarbetslöshet.

Som litet exportberoende och konkurrensutsatt land behöver vi ett utbildningssystem i världsklass för alla, en stärkt kultur av livslångt lärande och en gemensam vision om hur vi som nation kan gå stärkta igenom denna lågkonjunktur och den accelererande strukturomvandlingen. Vi har ett gyllene tillfälle att göra detta tillsammans.


För Forum för omställning:
Anders Ferbe, coronasamordnare och fd förbundsordförande IF Metall
Carl Leinar, fd vd Trygghetsrådet
Caroline Berg, ordförande Axel Johnson
Göran Arrius, ordförande Saco
Helen Dannetun, rektor Linköpings Universitet
Magnus Tyreman, senior partner McKinsey & Company
Marcus Wallenberg, ordförande SEB
Martin Lundstedt, vd och koncernchef AB Volvo
Susanne Ackum, filosofie doktor
Therese Svanström, ordförande TCO


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här