Lågt elpris löser varken klimat- eller elkrisen

Naturskyddsföreningen: Energieffektivisering behövs

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-08-25

Enligt Naturskyddsföreningens valgranskningar har de tre största partierna; S, M och SD, anmärkningsvärt låga klimat- och miljöambitioner inför nästa mandatperiod. Av 22 förslag som föreningen identifierar som viktiga för klimatet och naturen, säger både S och M nej till 17 av dem. SD säger nej till alla utom ett förslag, skriver debattörerna.

DEBATT. De höga elpriserna har debatterats alltmer intensivt under de senaste dagarna. M:s förslag om att införa ett pristak på el har utlöst vad som närmast kan beskrivas som ett budkrig där inget parti vill verka sämre än det andra.

Men förslagen om sänkta elpriser löser varken klimat- eller energikrisen. Och Naturskyddsföreningen befarar att energifrågan riskerar att bli den enda miljö- och klimatrelaterade frågan som synliggörs fram till valet.

Under de senaste åren har Sverige haft ett större överskott av el än någonsin tidigare. Vi producerar alltså mer el än vi förbrukar, vilket har gjort Sverige till Europas största exportör av el. Enbart under 2021 exporterade Sverige 15 procent av den el som producerades.

Men i debatten om elpriserna argumenterar flertalet partier för att prisökningen på el skulle bero på en svensk elkris orsakad av tidigare regeringar.

Det såg vi senast när M presenterade sitt förslag till ett
högkostnadsskydd för privata elkunder, vilket blev startskottet på det subventionsrally vi nu ser mellan många partier. Förslaget bygger på en felaktig analys.

De höga elpriserna beror främst på att Europa pressas av Ryssland genom strypta gasleveranser. Det började redan hösten 2021, men har trappats upp under kriget i Ukraina. De höga elpriserna i Europa påverkar även Sverige eftersom priserna stiger när efterfrågan på svensk el är stor. I Sverige har vi dock konsekvent haft lägre elmarknadspriser än i övriga Europa.

Naturskyddsföreningen anser att statliga kompensationsstöd ska utformas för att hjälpa de som behöver det mest genom specifikt riktade, träffsäkra stöd. De förslag till statliga subventioner som nu avlöser varandra bidrar snarare till fortsatt hög elanvändning.

Om det är något energi- och klimatkrisen visar är det att vi måste effektivisera elanvändningen och förbruka mindre av jordens resurser. Om priserna på el ska minska på allvar behöver Sverige och övriga Europa även bli mindre beroende av Putin och andra odemokratiska regimer. Dit kommer vi inte med de aktuella förslagen till både el- och fossila subventioner. Det försätter oss sannolikt bara i ett djupare beroende.

I stället behövs åtgärder för ökad energieffektivisering genom till exempel isolering av vindsutrymmen, fönsterrenovering och andra åtgärder mot energiläckor. Sådana åtgärder har snabb effekt, är bra för klimatet och gynnar svenska hushåll långsiktigt, men det diskuteras dessvärre desto mindre.

30 procent av hushållens el vaskas bort genom exempelvis lampor som står på i rum där ingen är och apparater som står på stand-by. Att skära bort delar av denna onödiga förbrukning är ofta gratis och kräver minimala ändringar av vanemönster.

Att det presenteras kortsiktiga förslag som går tvärs emot vad energi- och klimatkrisen kräver ligger emellertid i linje med vår valanalys.

Enligt Naturskyddsföreningens valgranskningar har de tre största partierna; S, M och SD, anmärkningsvärt låga klimat- och miljöambitioner inför nästa mandatperiod. Av 22 förslag som föreningen identifierar som viktiga för klimatet och naturen, säger både S och M nej till 17 av dem. SD säger nej till alla utom ett förslag.

Detta ser vi som oroväckande eftersom S, M och SD tillsammans utgör en majoritet i riksdagen och har ett stort inflytande över sina betydligt mindre samarbetspartier som alla har desto högre ambitioner, med undantag för KD. Högst ambitioner har MP, följt av V, L och C.

Än mer oroväckande är det att sex av åtta partier helt missar Parisavtalets 1,5-gradersmål. Endast MP och V för en klimatpolitik som gör att utsläppsminskningarna kommer nära avtalet, vilket Naturskyddsföreningen har visat i en analys tillsammans med Klimatkollen, Researchers’ Desk, WWF, Våra barns klimat, ClimateView och PwC.


Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen 
Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.