Vi måste göra mer för Sveriges utsatta barn

Moderaterna: Ett år efter Esmeralda är skyddet fortfarande inte tillräckligt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-01-30

I dag är en smärtsam påminnelse om att vi inte längre kan rädda Esmeralda, men vi kan se till att det aldrig händer ingen. Nu går Moderaterna vidare för att bättre skydda utsatta barn, skriver Ulf Kristersson och Camilla Waltersson Grönvall. Stora bilden är genrebild.

DEBATT. För ett år sedan dog den treåriga flickan Esmeralda i Norrköping. Det blev en brutal påminnelse om att Sverige inte är tillräckligt bra på att skydda våra mest utsatta barn. Så får det inte fortsätta.

Nu går Moderaterna vidare för att bättre skydda utsatta barn och stärker deras rätt till trygghet.

Esmeralda föddes med abstinensbesvär, och bara nio dagar gammal togs hon om hand av socialtjänsten. Då kom hon till en ny familj med trygghet och kärlek. I ett par år fick hon ett hem som nästan alla andra barn.

Men detta kom plötsligt att ändras när en domstol beslutade att hon skulle flytta till sina biologiska föräldrar. Många protesterade, både socialtjänsten och den numera välkända familjehemsmamman Melinda, men förgäves. De hade lagen emot sig.

Vad som hände sedan är för smärtsamt att skriva om. Ett litet barn offrades mellan lagstiftning, byråkrati och praxis – för att biologiska föräldrars rätt till sina barn i Sverige, är starkare än barns rätt till kapabla föräldrar. Det kan aldrig göras ogjort. Men vi måste se till att det aldrig händer igen.

Under det senaste året har Moderaterna jobbat intensivt tillsammans med Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet i riksdagens socialutskott för att barns rätt till långsiktig trygghet och stabilitet ska väga tyngre.

Trots att det har funnits färdiga utredningar – med skarpa förslag – har inte Socialdemokraterna i regeringen agerat.

Före jul fick vi på plats skarp lagstiftning för just familjehemsplacerade barn. Det var ett nödvändigt första steg men mycket mer måste göras.

Riksdagen fortsätter nu att leda arbetet. Just nu söker vi majoritet för nya, viktiga förslag för att göra utsatta barns liv tryggare. Det handlar bland annat om:

  • Ett nationellt register och licensering av familjehem. Det skulle göra det enklare för socialtjänsten att få en samlad bild. Det gäller inte minst vid placeringar över kommungränserna. Och med en licensering får alla fantastiska familjehem det erkännande de förtjänar.
  • Obligatoriska drogtester. När en förälder exempelvis ansöker om umgänge med sitt barn, eller när familjehemsplaceringen upphör, ska det finnas ett lagstadgat obligatoriskt drogtest för de fall där missbruk är eller har varit anledningen till familjehemsplaceringen.
  • Mer uppföljning och stöd. Efter att ett barn har tillbringat en tid i ett familjehem kan det bli aktuellt för familjehemsföräldrarna att ta över vårdnaden. Barnet får då en mer stabil anknytning till familjen. I samband med det upphör dock kravet på kommunen att noga följa barnet i det nya hemmet. Då riskerar välbehövliga insatser försvinna, vilket i slutändan riskerar drabba barnet.
  • Nationell adoption ska prövas tidigare. Det är inte rimligt att barn lever från sina första år genom hela barndomen i osäkerhet. Efter en viss tid måste nationell adoption övervägas.
  • En ny LVU-lagstiftning. Efter en utredning för fem år sedan lades det fram ett förslag på en ny lag om tvångsvård för barn och unga. Tanken då var att den nya lagen skulle stärka barnperspektivet och öka rättssäkerheten för de barn som befinner sig i utsatthet. Men ingenting har hänt – nu måste arbetet återstartas och tas i mål. 

I dag är en smärtsam påminnelse om att vi inte längre kan rädda Esmeralda, men vi kan se till att det aldrig händer ingen. Det kommer att bli en viktig uppgift om Moderaterna bildar regering efter nästa val.


Ulf Kristersson, partiledare (M)
Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.