MP:s vindkraft slår hårt mot de redan maktlösa

L-politiker: Kommunerna mutas med bidrag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2022-05-09 | Publicerad 2022-05-08

Det är symtomatiskt för MP att ingen hänsyn tas till konsekvenserna för människorna. Vi är inte mot vindkraft, men vi är emot att de som drabbas i regel är maktlösa och har lite inflytande över processen, skriver fem L-politiker.

DEBATT. En entusiastisk Märta Stenevi språkrör för MP har besökt vindkraftsindustrin i Lyrestad norr om Mariestad. 22 stycken 180 meter höga vindkraftverk ska snart tas i bruk.

Hon drömmer om en vindrush likt guldrushen i USA och Kanada på 1800-talet.

Märta Stenevi tar på sig säkerhetsutrustning och iklädd hjälm och sele åker hon upp i en hisskorg upp till maskinrummet vid rotorn. När hon kommer ner på marken igen är hon lycklig.

Till Aftonbladets reporter säger hon att partiet vill satsa 100 miljarder kronor på vindkraft och dessutom utlysa en tävling bland kommunerna om vem som kan bygga mest vindkraft

Sporren för kommunerna är mutor, de ska få stora bidrag. Märta Stenevi lovar miljarder till de kommuner som bygger.

Regeringen har varit inne på samma linje för att få igenom beslutet att försämra det kommunala vetot genom löften om badhus och simhallar. Det förslaget föll i riksdagen.

Vi liberaler är inte mot vindkraft, men vi är emot att de människor som drabbas i regel är maktlösa och har lite inflytande över processen.

Vi är emot denna ensidiga satsning på en energikälla som fungerar ibland och som absolut inte kan lösa vare sig världens och Sveriges elbehov. Vi är emot att kommunal politiker mutas till att följa partiledningens beslut framför de egna medborgarnas. Vi har sett mönstret i hela landet och särskilt i hårt exploaterade områden i Norrland.

Vi är emot att miljöbalken ändras för att underlätta exploatering av vindkraft och att den förnekas när det gäller försiktighetsprincipen för människor, djur och natur.

Det är symtomatiskt för Miljöpartiets syn på klimatarbetet i det arbetet tas ingen hänsyn till konsekvenserna för människorna.

Märta Stenevi vill inte bo vid något vindkraftverk hon bor hellre på behörigt avstånd i stan. Att hon jämför med guldruschen stärker vår tes om att vare sig miljön eller människorna som drabbas av de storskaliga vind industrierna har någon betydelse.

Under guldruschen var också de mänskliga och miljömässiga kostnaderna katastrofala. Indianerna är ett exempel som utsattes för folkmord och dog av svält och sjukdomar. Miljön drabbades hårt av grus, slam och giftiga kemikalier från utvinningsarbetena. Men städerna växte.

Regeringens och Miljöpartiets enorma satsning på vindkraft som skett utan analys, utan en genomtänkt och samhällsnyttig politik, har också fått en annan mer samhällsfarlig konsekvens.

Andelen utländska ägare i vindkrafts industrin har fördubblats under de senaste åren. 65 procent av vindkraften ägs av utländska ägare och störst är den kinesiska staten.

China General Nuclear (CGN) har under åren 2018–2020 investerat i Markbygden i Piteå. Bolaget investerar i elproduktion över hela världen och styrs av kommunistpartiet.

Det är inte idealisk situation, säger Kina-analytikern Oscar Almén, på Försvarets Forskningsinstitut FOI. Precis som Ryssland spelar med naturgasen så använder Kina sitt ekonomiska inflytande för att få politiska fördelar och försätta länder i beroendeställning.

Regeringen är medveten om att vissa investeringar är säkerhetspolitiskt känsliga och i sin vanliga så kallade handlingskraftiga politik har de tillsatt en utredning för att utreda frågan.

16 procent av vår elproduktion kommer från vindkraft och det är belysande särskilt med konsekvenserna av kriget i Ukraina hur Miljöpartiet vill sätta Sverige i ett energiberoende av diktaturer som Kina.

Vi kan bara konstatera att det här är inte liberal politik!


Lotta Gröning, riksdagskandidat Norrbotten & Jämtland Härjedalen (L)
Hendrik Andersson, ordförande Liberalerna Norrbotten (L)
Hans Peter Carlsson, rikdagskandidat Västerbotten (L)
Pär Löfstrand, ordförande Liberalerna i Jämtland Härjedalen (L)
Elise Backman, riksdagskandidat Västernorrland (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.