Nu tar vi strid för svenska modellen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-04-18 | Publicerad 2016-04-15

Stefan Löfven och Carin Jämtin om: Jobben Flyktingarna Skattesmitarna Välfärden

Dagens debattörer: Statsminister Stefan Löfven och Carin Jämtin, partisekreterare (S).

DEBATT. När socialdemokraterna fick svenska folkets förtroende att bilda regering var arbetslösheten skyhög, skolresultaten sjunkande och välfärden illa sargad efter skattesänkningar om 140 miljarder och de stora vinstuttag, avknoppningar till underpris, skolkonkurser och vårdskandaler som följt i spåren av den borgerliga privatiseringsivern.

Vi ska vända den här utvecklingen. Steg för steg bygger vi nu ett starkare samhälle och investerar de närmaste åren 60 miljarder per år i vårt gemensamma samhällsbygge.

Sverige har en kraftig tillväxt och vi har kraftigt förbättrat de offentliga finanserna. 80 000 fler har fått ett jobb att gå till och ungdomsarbetslösheten inte har varit så här låg sedan före finanskrisen.

När fler arbetar kan vi bygga välfärden ännu starkare. Därför gör regeringen framtidsinvesteringar i bostäder och infrastruktur, ett stort kunskapslyft och en aktiv näringspolitik så att fler företag kan växa, anställa och exportera till nya marknader. För att nyanlända snabbare ska komma i jobb investerar vi i snabbspår in i bristyrken, validering och korta yrkesutbildningar. Den svenska modellen bygger på arbete och att var och en gör sin plikt och därmed kan kräva sin rätt.

Att göra sin plikt innebär också att betala sin skatt. Skatteverket bedömde 2006 att skillnaden mellan den faktiska och den teoretiskt riktiga skatten var drygt 133 miljarder kronor.

Nu visar Panamaskandalen hur förmögna svenskar undanhåller skatt i skatteparadis. Vi vill därför se över om skatterådgivarna kan göras skyldiga att informera Skatteverket om skatteuppläggen.

Vi kan inte ha ett system i Sverige som gör skillnad på folk och folk, där de förmögna inte gör rätt för sig, medan vanliga människor förväntas göra det.

En generell välfärd och en jämlik skola är en del av grunden för vårt jämlika och framgångsrika samhälle. Om vi inte vänder den negativa utvecklingen i skolan riskeras därför hela vår samhällsmodell. För att stärka skolan, vården och omsorgen kommer vi investera tio välfärdsmiljarder per år, så att kommuner och landsting kan anställa fler i välfärden – lärare, undersköterskor, socialsekreterare och andra viktiga yrkesgrupper.

Tillsammans med redan genomförda investeringar motsvarar välfärdsmiljarderna en möjlig sysselsättningsökning på över 30 000 i välfärden.

Steg för steg bygger vi nu Sverige starkare och utvecklar den svenska modellen, när andra vill avveckla ned den.

Alla borgerliga partier slåss nu med näbbar och klor för att försvara vinstjakten i välfärden, trots de skrämmande brister vi sett under de senaste åren. Alla ropar de efter nya skattesänkningar på sammanlagt 64 miljarder, som skulle leda till nya nedskärningar i välfärden, och Sverigedemokraterna vill stödja en sådan nedskärningsbudget.

Alla vill de också sänka lönerna för vanliga löntagare.

Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna talar öppet om att skrota den svenska arbetsmarknadsmodellen och låta staten sätta fattiglöner. Moderaterna vill i stället lagstifta om att ungdomar och nyanlända ska jobba 100 procent men bara få lön för 60 procent av tiden.

Det är inget annat än lägre lön för samma arbete och skulle drabba unga, nyanlända och andra löntagare.

Vi socialdemokrater kommer aldrig att acceptera statligt satta fattiglöner eller vinstjakt och nedskärningar i välfärden. Vi ska istället använda styrkan i svensk ekonomi för att möta dagens utmaningar och rusta Sverige för framtiden.

Här står den centrala konflikten i svensk politik. Socialdemokraterna går i dag in i en landsomfattande vårkampanj för att den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.

Stefan Löfven

Carin Jämtin

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.