Öppna upp svensk idrott för publiken

SD: Regeringen måste våga stå emot Folkhälsomyndigheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-05-13

Kan vi förvänta oss sprakande arenor den 1 juni? Nej. Enbart 500 åskådare ska släppas in – oavsett storlek på arenan. Regeringen och Amanda Lind vågar inte gå emot FHM vars restriktioner saknar både logik och flexibilitet, skriver Jimmie Åkesson och Angelika Bengtsson.

DEBATT. Klubbar i Allsvenskan och inom idrottsrörelsen i övrigt måste skyndsamt ges ett definitivt besked om möjligheten att öppna upp för publik.

Att hitta lösningar som bygger på lokala förhållanden och arrangörernas förmåga till säkerhetsanpassningar är fullt möjligt. När Skansen öppnat och nöjesparker som Gröna Lund och Liseberg planerar för det, är det inte mer än rimligt att även idrottssverige ges samma möjlighet.

I mars flaggade kulturminister Amanda Lind för möjligheten att tillåta publik vid utomhusarrangemang den 11 april. 11 april blev sedan 3 maj, därefter 17 maj, som i går blev framskjutet igen till den 1 juni.

Kan vi förvänta oss sprakande arenor den 1 juni? Nej. Enligt regeringens förslag ska enbart 500 åskådare släppas in – oavsett storlek på arenan och bara om smittläget tillåter.

Det är tydligt att regeringen inte vågar gå emot en Folkhälsomyndighet vars restriktioner saknar både logik och flexibilitet för de specifika branschernas förutsättningar. Det är under all kritik.

Medan andra länder haft träffsäkra restriktioner på plats i över ett år famlar Sverige fortfarande i mörkret. Ett mörker som kostar flera miljarder kronor för entreprenörer, idrottsklubbar och andra aktörer.

Att köerna ringlar långa utanför Systembolaget och butiker, medan jättelika idrottsarenor i samma kvarter i praktiken står tomma, är inte en rimlig situation. Smittbekämpningen kommer först.

Men ska alla de restriktioner som nu gäller verkligen åtnjuta allmänhetens förtroende, då krävs det någon form av logik i besluten. En röd tråd som skapar förtroende och tillit.

Så är, som läget ser ut i dag, inte fallet. Besluten utgår ifrån att det är samma förhållanden på Friends Arena i Stockholm som på Stora Valla i Degerfors. Max 8 personer. Det är orimligt att restriktionerna är så oflexibla genom stad och land. Vi måste kunna göra bättre avvägningar än så.

Länder i vår närhet ligger här betydligt längre fram än Sverige.

I Danmark noterar vi att publiken givits möjlighet att återvända till fotbollsarenorna. Arenorna ska avgränsas i olika zoner och varje del av dessa får ta in 500 åskådare under förutsättning att de uppvisar ett giltigt coronapass. Åskådarna placeras på sittplats med en meters mellanrum. All publik registreras med intentionen att underlätta smittspårning.

I England väntas publik tillåtas på sportevenemang under maj och juni. Upp till 10 000 åskådare är satt som ett tak på stora arenor, eller 25 procent av kapaciteten. För mindre arenor gäller 50 procent, vilket innebär cirka 4 000 åskådare.

Att utgå ifrån procent av total kapacitet är en mer rimlig ansats jämfört med en fast låg siffra oavsett storlek och förutsättningar. Procentsatsen bör, med en någorlunda hög ambitionsnivå, kunna kombineras med en säker uppdelning i olika zoner på arenan.

Svensk Elitfotboll har själva tagit fram en plan som grundar sig just i anpassning kopplad till klubbarnas enskilda förutsättningar. Ett första steg där arenorna fylls med runt 15 procent av publikkapaciteten omnämns och kan anses vara en lämplig utgångspunkt.

Det skulle exempelvis innebära ett tak på 7500 åskådare för Friends Arena, vilket är mycket mer rimligt än det statiskt föreslagna talet om 500 personer från regeringen.

Regeringen och socialminister Lena Hallengren verkar gå åt motsatt riktning. Hallengren talade med auktoritära vibbar när hon gav Folkhälsomyndigheten i uppdrag att analysera vilka restriktioner som skulle kunna vara kvar i ett så kallat ”nytt normalläge”.

Ett språkbruk vi inte är vana att höra i västerländska demokratier utan snarare i kommunistiska regimer som Kina och Nordkorea. Vi kommer inte att acceptera ett ”nytt normalläge” i Socialdemokraternas regi. I vårt normalläge kramar vi våra äldre, går på fotboll och tar en öl efter jobbet.

För att komma dit behöver vi en modig och handlingskraftig regering. En regering som visar förtroende och tillit för våra entreprenörer och idrottsklubbars engagemang såväl som säkerhetsarrangemang. I vårt Sverige råder frihet under ansvar.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)
Angelika Bengtsson, ledamot i kulturutskottet (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.