Förorterna ger – men får ingenting tillbaka

Debattörerna: Moderaterna vill belöna kommunerna som inte tar sitt ansvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-08-24

Ali Khalil, Maria Svahn Moraues och Janine Alm Ericson från Miljöpartiet.

DEBATT. Sverige är på väg in i en överhettad ekonomi och den kompetensen som efterfrågas finns i de områden där bilarna brinner.

Områden där människor bor som allra tätast och områden som tar det allra största samhällsansvaret. Det är till miljonprogrammet du kommer om du saknar arbete, bostad och kanske utbildning. Det är där du är välkommen. Områden som ger dig bostad medan du utbildar dig och hittar arbete, områden som finns där om något händer dig men som gör det på egen bekostnad.

När du får arbete, pengar och alternativ flyttar du ofta vidare. Till områden där husen är finare, där gemensamma grönområden är i bättre skick och där du kan köpa en bostad om du så önskar.

Problemet kallas lyckoparadoxen på Södertörns högskola och den visar tydligt att en av Sveriges viktigaste samhällsmotorer finns i miljonprogrammen men att de områden som tar ansvaret och skapar stora samhällsnyttor betalar för det dyrt. Varje gång någon med alternativ flyttar ut kommer någon annan som saknar alternativ in.

Förra veckan lade Moderaterna fram ett förslag som i stället för att försöka lösa problemet skulle förvärra det. Genom ”samhällskontraktet” lovar man 20 miljarder till kommuner som har låga siffror när det kommer till invånare som lever på bidrag.

20 miljarder till kommuner som inte bygger för utsatta, inte tar emot flyktingar och rent allmänt skjuter samhällsansvaret på andra kommuner, eller inte kommuner så mycket som områden. Först får man kompetensen från ”problemområden” i andra kommuner och sedan belönas man ytterligare för att man inte vill dela bördan.

Innan sommaren kom också statistik från arbetsförmedlingen som visar att alla nya arbeten i svensk industri och 75 procent av alla nya jobb totalt sett tillsätts av människor födda i andra länder.

Sverige är på väg in i en överhettad ekonomi och arbetslösheten bland stora grupper är nära noll. Ändå är arbetslösheten oförklarligt hög i våra miljonprogramsområden. Inte bara nyanlända men också människor födda och utbildade i Sverige utgör snart den enda tillgängliga resursen av den kompetens som Sverige behöver.

I stället för att belöna kommuner som undviker sitt samhällsansvar är det dags att på riktigt se kraften i våra miljonprogramsområden och ge tillbaka för deras insats.

  • Där människor bor som allra tätast ska grönytor och det gemensamma vara de allra bästa. De används mer, har mer slitage och förtjänar pengar utifrån hur många som finns i närområdet. Vi vill ha den gröna träförorten där husen byggs i klimatsmart trä framför betong och där naturen tar plats.
  • Sluta upp med att se mångfalden före kompetensen. Det kommer inte vara mångfald som gör att människor i miljonprogrammet får arbete. Det kommer vara brist på arbetslösa etniska svenskar. Inse bara var kompetensen just nu finns.
  • Miljonprogrammet måste rustas upp snabbt och ordentligt. Det måste också finnas lägenheter att köpa. Långsam renovering, trötta hus och avsaknaden av bostäder att köpa får människor att flytta. I Botkyrka och Göteborg används en ny upplåtelseform med ägande direkt i allmännyttan som möjliggör ordentlig renovering utan höga hyreshöjningar. Denna upprustning ska ske i nära dialog med de boende och inte syfta till att genom höjda hyror göra området obeboeligt för dem med svag ekonomi.
  • Fortsätt att aktivt sätta press på och störa ut de yrkeskriminella som ställer till det för alla. I täta områden där man bor på höjden blir utsattheten större. Det behövs inte många yrkeskriminella för att de alltid ska finnas i närheten.
  • Alla kommuner måste ta sitt ansvar och bygga för dem som behöver stöd. Det är inte okej att skjuta över samhällsansvaret på enskilda kommuner och områden.

Ali Khalil, företagsledare i kompetensbranschen och gruppledare i Botkyrka för Miljöpartiet
Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson, Miljöpartiet
Maria Svahn Moraues, tidigare verksamhetschef på Unga KRIS i Linköping, Miljöpartiet Linköping


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.