Rökning ska inte ses som något normalt

Socialministern: Därför behöver det bli förbjudet att röka på uteserveringar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-01-29 | Publicerad 2018-01-26

Det handlar det om att avnormalisera rökningen och säkerställa att barn och personer som är överkänsliga inte drabbas av den passiva rökningen och kunna vistas i offentliga miljöer, skriver Annika Strandhäll.

DEBATT. Rökningen kostar samhället miljarder, leder till mängder av cancerfall och belastar kraftigt en redan ansträngd sjukvård. Den skadar inte heller bara dem som själva röker, utan drabbar också människor runt omkring. Många som drabbas av rökningens skador är personer som själva inte röker, men som får sig i den giftiga röken genom passiv rökning. Så ska vi inte ha det. Nu lägger regeringen nya förslag för att minska rökandet.

Forskningen är tydlig. Rökningen är den enskilt största påverkbara orsaken till en rad allvarliga sjukdomar, som i många fall dödar människor. Det handlar om cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, och flera andra sjukdomar.

Varje år dör 12 000 personer till följd av cancer och 100 000 personer insjuknar i rökrelaterade sjukdomar – bara i Sverige.

Kostnaderna för rökning är enorma. Utöver det mänskliga lidandet som drabbar den enskilde såväl som människorna runt omkring handlar det om stora utgifter för samhället. Totalt beräknas rökningen kosta samhället 31,5 miljarder kronor varje år. Det är pengar som kunde ha gått till annat, som att stärka sjukvården eller anställa fler poliser.

Trots de skador och kostnader som rökningen orsakar röker fortfarande var fjärde gymnasieelev och tio procent av befolkningen som helhet. Det måste ändras.

Vi står redan inför stora utmaningar i sjukvården. Om vi ska klara dem behöver vi satsa på förebyggande åtgärder, så att människor inte blir sjuka från första början. Det är bättre för alla.

I dag presenterade därför regeringen en rad nya förslag för att minska rökningen:

  • Fler rökfria platser
    Det ska bli förbjudet att röka på lekplatser, idrottsplatser, uteserveringar, och entréer till allmänna lokaler. Det handlar det om att avnormalisera rökningen och säkerställa att barn och personer som är överkänsliga inte drabbas av den passiva rökningen och kunna vistas i offentliga miljöer.
  • Krafttag mot cigarettreklam
    Med de nya förslagen blir det inte längre tillåtet att göra reklam för tobak i butik och skyltfönster. Vi vet att unga särskilt påverkas av cigarettföretagens reklamkampanjer, som vi nu sätter stopp för.
  • Stopp för smuggelcigaretter
    Det införs en tillståndsplikt för handel med tobak och regler om att tobaksförpackningar ska märkas och kunna spåras. Det innebär att det blir mycket svårare för kriminella att dra in pengar genom försäljning av smuggelcigaretter. Brottsligheten ska pressas tillbaka på alla arenor.

Sverige har länge varit ledande i arbetet för att värna alla människors hälsa. Det är en viktig del i den svenska modellen, som byggt vårt land framgångsrikt. Nu tar vi flera steg för att fortsätta den utvecklingen, genom att minska rökningen och därmed stärka sjukvårdens långsiktiga förutsättningar.


Annika Strandhäll, socialminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln