Nej, samtyckeslag är inte populism

Replik från Grön Ungdom om samtyckeslagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-04-10

Att ett sexualbrott i timmen anmäls i Sverige visar att lagen inte är sträng nog. Därför behövs en förändring, skriver debattören i en replik.

DEBATT. Alexander Bard och Josefin Utas från Medborgerlig samling skriver 7 april i Aftonbladet att införandet av en samtyckeslag är ren populism och symbolpolitik inför valet. Det är fel och extremt verklighetsfrånvänt.

I snitt anmäls ett sexualbrott i timmen i Sverige. Det är en alarmerande siffra som säger att en förändring i sexualbrottslagstiftningen är nödvändig.

Miljöpartiet var ett av de första partierna som tog initiativ till en samtyckeslagstiftning, därför är vi nu stolta över att förslaget nu ser ut att bli verklighet. Historiskt sett har förändringar i sexualbrottslagstiftningen varit vitala för att få fram en rättvis bild av kvinnors utsatthet och för att öka männens medvetenhet om var gränserna går. Bard och Utas skriver att lagen riskerar att hämma folks relationer och att samhället får en unken syn på sex.

Jag är inte rädd för en samtyckeslag utan för dagens våldtäktsstatistik. Att sex inte ska bygga på ett tydligt samtycke är orimligt och en syn som för oss tillbaka i tiden.

De förutspår i artikeln att folk inte kommer våga närma sig varandra och inleda sexuella relationer. Jag tror rädslan bland dagens unga tjejer som i saknad av denna lagstiftning mår dåligt över att samhället allt för länge tagit förövarens sida är större. Min generation är tillräckligt smarta och rimliga för att anse att allt annat än samtycke vid sex skulle vara fruktansvärt.

De skriver också att sexuellt tvång i dag redan är olagligt, det är förvisso sant men de glömmer aspekten om att 70 procent av de som blivit våldtagna blir så rädda att de blir helt apatiska och inte vågar göra motstånd. Det är orimligt att någon som förgriper sig på en annan människa inte kan bli dömd för det för att offret varit för rädd för säga just ordet ”nej”.

Samtycke handlar inte om ett skriftligt kontrakt, det handlar om att båda parter ska kunna delta på samma villkor och ett aktivt visat intresse vid sex för att det ska vara lagligt. Varför är det orimligt att samtycke ska gälla när det gäller rätten till ens egen kropp?

Det bör alltid klassas som våldtäkt när det finns avsaknad på samtycke, inte bara när man gör aktivt motstånd när någon förgriper sig på en. Det är feministisk politik på riktigt, inte plakatpolitik.


Alice Josephson, jämställdhets och rättspolitisktalesperson Grön ungdom


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.