Vi är ingen elit – vi finns i förorterna

Replik från S i Kista om våldet i förorterna

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det gör mig förbannad att jag och många av mina kamrater blir uppmålade som någon elit. Vi träffar dessa människor dagligen, för att vi tillhör området. Vi finns i förorten, många av oss är förorten, skriver Daniel Vencu Velasquez Castro (S).
Foto: TT
Det gör mig förbannad att jag och många av mina kamrater blir uppmålade som någon elit. Vi träffar dessa människor dagligen, för att vi tillhör området. Vi finns i förorten, många av oss är förorten, skriver Daniel Vencu Velasquez Castro (S).

REPLIK. Varenda ung människa som blir skjuten är en för mycket. Vi politiker är ansvariga för att säkerställa trygghet i alla områden, men vi är även verksamma i förorterna.

Daniel Webb skrev i Aftonbladet att politiker borde åka ut till ändstationerna och möta sina medmänniskor. Jag håller med. Folkvalda ska vara närvarande och finnas tillgängliga för folket, därför är vi folkvalda.

Därför är jag stolt att kalla mig socialdemokrat. SCB tog fram siffror där de presenterade hur många av riksdagsledamöterna som bor i områden där majoriteten är utrikesfödda. Det visade sig att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var de partier som hade flest riksdagsledamöter i de områdena. Jag själv är politiker och bor i en Stockholmsförort.

Det jag förstår, som Webb kanske behöver bli varse om, är att vi alla är produkter av det samhälle vi växt upp i. Jag är uppvuxen i Skärholmen, en förort söder om Stockholm. Jag har själv bekanta, gamla skolkamrater och vänner som mist livet eller skadats till följd av det oacceptabla våldet i våra förorter. Jag organiserar mig politiskt för att jag är fast övertygad att vi genom politiska reformer kan göra vardagen bättre för människor i hela Sverige.

Samtidigt som Webb målar upp Stefan Löfven och Socialdemokraterna som ett parti som inte bryr sig och hellre vill mingla runt i Almedalen sker det saker i våra förorter. I Järva arbetar vi dagligen med aktiviteter för unga och barn, vi anordnar medborgarmöten med statsråd där invånare får träffa politiker och ställa frågor. I Skärholmen, Rågsved, Farsta, Tensta, Kista, Rinkeby finns det lokala S-föreningar som har aktiviteter varje vecka.

Det gör mig förbannad att jag och många av mina kamrater blir uppmålade som någon elit. Vi träffar dessa människor dagligen, för att vi tillhör området. Vi finns i förorten, många av oss är förorten.

En politisk folkrörelse som gör anspråk på makt kan likväl vara på Almedalsveckan eller Järvaveckan och tala sig hes för att vi behöver nå förändring. För samtidigt som vi gör allt det bedriver vi en folkrörelse i förorterna.

Daniel du får gärna ta dig till en av slutstationerna i någon av Stockholms tunnelbanestationer så kan jag visa dig runt.

Daniel Vencu Velasquez Castro, ordförande Socialdemokraterna i Kista


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE