Låt alla som kom till Sverige 2015 få stanna

Debattörerna: Ensamkommande riskerar utvisning på grund av coronakrisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-04-04

Många av de 9 000 ensamkommande som söker uppehållstillstånd i enighet med nya gymnasielagen riskerar nu att utvisas på grund av uppsägning eller sänkta löner som gör att de inte längre uppfyller de krav som ställs i lagen, skriver debattörerna.

DEBATT. Mängder av människor sägs upp på grund av coronasmittan. Läget är mycket allvarligt för tiotusentals människor.

Det drabbar även de ensamkommande ungdomar som kom till Sverige 2015. Många av de 9 000 som söker uppehållstillstånd i enighet med Nya gymnasielagen riskerar nu att utvisas på grund av uppsägning eller sänkta löner, som gör att de inte längre uppfyller de krav som ställs i lagen.

Samma hot hänger över de ungdomar som avslutar studierna nu i juni, och då måste hitta ett fast jobb inom sex månader för att få uppehållstillstånd. På grund av coronakrisen blir detta extremt svårt, eftersom de branscher där det varit enklast att få fast jobb, är de som nu permitterar.

Risken är alltså överhängande att Migrationsverket utvisar välintegrerade människor i arbetsför ålder på grund av coronaviruset. Förlorare i detta är de drabbade ungdomarna och vårt samhälle.

I takt med en åldrande befolkning behöver vi fler som kan bidra till det allmänna. Dessa ungdomar är redo att börja jobba och betala skatt. Genom att behålla dem i landet, behåller vi dessutom de skattepengar vi investerat i dem.

Coronakrisen gör att det behövs enorma insatser inom hemtjänst och vård. Många av de som kom 2015 har gått utbildningar och haft extrajobb inom dessa branscher. De här ungdomarna är dessutom uppfostrade i kulturer där man särskilt vördar och värnar om barn och äldre. De är med andra ord väl skickade för uppgiften.

Ändå kan de i nuläget inte arbeta där. Dessa branscher erbjuder nämligen timanställningar och vikariat, och det räcker inte för uppehållstillstånd enligt Nya gymnasielagen.

Även livsmedelssektorn skriker efter personal. LRF har i dagarna efterlyst cirka 8 000 personer som snarast behövs inom bland annat skogsbruk, bärplockning och jordbruk. Dock kan inte heller dessa branscher erbjuda den typ av fast anställning som ger ett permanent uppehållstillstånd.

Situationen kräver extraordinära åtgärder, och det snabbt. En sådan åtgärd är att ge permanent uppehållstillstånd till alla som kom 2015. De har levt, studerat och arbetat i Sverige i många år. De kan språket och kulturen, och de är vana att snabbt ställa om till nya förutsättningar.

Förslaget innebär inte några ökade kostnader. Eventuella socialbidrags- och utbildningskostnaden för denna grupp har vi ju redan. En lagändring på grund av corona blir inte heller prejudicerande.

Att ge permanent uppehållstillstånd åt de människor som kom 2015 innebär därför stora vinster:

  1. Ökar antalet människor i arbetsför ålder som vill och kan jobba inom säsongsarbete, jordbruk, omsorg och vård mm i den akuta Coronakrisen.
  2. Lättar på trycket i förvaltningsdomstolar och kammarrätter, som just nu är i akutläge pga nämdemän som är 70+. Ges amnesti behöver domstolarna inte hantera alla ärenden som gäller Nya gymnasielagen.
  3. Minskar Migrationsverkets arbetsbörda, vilket sparar tid och pengar.
  4. Minskar kostnader för polis och förvar, där trycket nu ökar eftersom utvisningar, exempelvis till Afghanistan, inte kan ske pga Corona.
  5. Tryggar papperslösa som annars utifrån sin extremt utsatta position kan bli en risk vad gäller smittspridning och kriminalitet.
  6. Innebär fler människor i arbetsför ålder som betalar skatt och bidrar till uppbyggnaden av samhället.
  7. Visar solidaritet och humanitet i ett tillfälle av global kris.

Nu är tid att lägga allt annat åt sidan och rädda det samhälle vi tillsammans byggt upp. I denna kris måste vi gemensamt hitta kreativa lösningar och stötta varandra. Regler är till för människor, inte tvärt om.


Margareta Sandström och Jenny Westling, Världen i Värmland
Omid Mahmoudi och Mikaela Berg, Ensamkommandes förbund
Kinna Skoglund, Nätverket #Vistårinteut
Kajsa Hessel, Byggcheferna
Pierre Schori, fd FN-ambassadör och statsråd
Maud Schori, fil. lic. i socialt arbete, Frivilligt familjehem
Anders Wijkman, fd europaparlamentariker, fd generalsekreterare Svenska Röda Korset
Olle Wästberg, fd riksdagsledamot
Madeleine Ströje Wilkens, fd ambassadör
Malin Edgren, författare
Per Brolin, överläkare, Barnkliniken Karlstad
Olle Göransson, vd Torfolk Gård
Staffan Janson, barnläkare, professor emeritus, Karlstad universitet
Ulrika Neldorin, Torfolk & Vänner
Marit Törnqvist, författare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här