Rikets säkerhet går före Teliaförsäljning

Replik från Moderaterna om utförsäljningen av Telia

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att Moderaternas motiv till en försäljning av Telia skulle vara rent ideologiskt saknar täckning i verkligheten, skriver Carl-Oskar Bohlin och Beatrice Ask.
Foto: TT
Att Moderaternas motiv till en försäljning av Telia skulle vara rent ideologiskt saknar täckning i verkligheten, skriver Carl-Oskar Bohlin och Beatrice Ask.

REPLIK. Niklas Karlssons och Helene Hellmark Knutssons (S) vill få det att framstå som att Moderaternas motiv till en försäljning av Telia skulle vara rent ideologiskt. Det saknar täckning i verkligheten.

Det finns två tydliga skäl till att regeringen bör utreda möjligheten att avyttra sitt innehav i Telia.

För det första innebär Telias köp av Bonnier Broadcasting med TV4 i portföljen att staten skulle få en dominerande roll på mediemarknaden.

Moderaterna är starkt kritiska till detta och till att regeringen visat på en påfallande passivitet och bristande styrning i denna fråga.

För det andra är det är inte en optimalt långsiktig lösning att staten, i egenskap av minoritetsägare i Telia, saknar full rådighet över de säkerhetskänsliga system och infrastruktur som finns i bolaget. 

Därför vill vi utreda förutsättningarna för att staten, i utbyte mot sitt kommersiella ägande, får full kontroll över dessa säkerhetskänsliga system.

Socialdemokraterna skriver att försvarsmakten inte stödjer en försäljning. Men de refererar då till den utredning som försvaret genomförde 2008 och där frågeställningen enbart rörde en renodlad försäljning – inte det utbyte som riksdagen nu begärt att regeringen utreder.

För oss är det självklart att rikets säkerhet går före allt annat. Vi har varit väldigt tydliga med att vi aldrig kommer att stå bakom en avyttring om inte 100 procents säkerhet kan garanteras.

I stället för att sprida en falsk bild av att säkerhetspolitiska aspekter skulle vara underordnade för Moderaterna borde Socialdemokraterna ägna sig åt att lösa de verkliga problemen.


Carl-Oskar Bohlin, ordförande i näringsutskottet (M)
Beatrice Ask, försvarspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE