Din propaganda splittrar polisen

Debattören: Fel väg att höja polisernas löner genom att sänka andras, Lena Nitz

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-08-01

För att ett lyckat polisarbete ska kunna komma till stånd så krävs ofta civil kompetens. Det handlar om utredare med specialistkunskaper, om analytiker och om it-forensiker. Den typen av kunskap som inte två års polisutbildning kan innefatta, skriver debattören.

DEBATT. Än en gång vill Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, skapa splittring mellan poliser och civilanställda. Och det är beklagligt. Minst sagt. Om det nu var så att Nitz verkligen var intresserad av att polisernas löner ska upp, så borde hon väl
kämpa för det – inte att sänka andras löner.

För att ett lyckat polisarbete ska kunna komma till stånd så krävs ofta civil kompetens. Det handlar om utredare med specialistkunskaper, om analytiker och om it-forensiker. Den typen av kunskap som inte två års polisutbildning kan innefatta.

Utan civila skulle polisen helt enkelt inte lösa särskilt många nätrelaterade brott eller brott som har med DNA att göra då de flesta analytiker är just civila.

Dessutom, så har Justitiedepartementet visat att civila utredare presterar både fler och mer kvalitativa utredningar. Det kanske inte är en slump att FBI består av fler än hälften civila. För ett lyckat arbete krävs helt enkelt olika kunskaper och olika
erfarenheter.

För att vara ordförande på polisförbundet är det märkligt att bedriva propaganda och skapa splittring. För det menar jag att Nitz gör. I stället för att kämpa för att de som ingår i förbundet ska ha rättmätiga löner och möjlighet att påverka både lön och arbetsdag så är det istället de civila som ska dras i smutsen. Gång på gång dessutom.

Det kan väl inte handla om den klassiska skuldförskjutningen. Det att låta någon annan klä skott för ens mindre lyckade arbete. För det är ett misslyckande. Poliser idag har en lön som inte kan matchas mot särskilt många yrkeskategorier.

Och att polisen länge stått utan it-forensiker är en följd av att polisen inte kan matcha de privata företagens lönesättning. Ett pris som alla utsatta för brott får betala då väntetiden att utreda vissa brott blir orimligt lång. Det om något borde Nitz verkligen ägna kraft åt.

Att i stället försöka sänka civilas löner är att slåss mot väderkvarnar. En akademiker med flera års arbetsvana konkurrerar helt enkelt inte på samma villkor som en polis. Och därför är myndigheten tvungen att betala mer för den civila kompetensen. Men det är inte de lönerna som ska sänkas. De är polisernas som ska höjas.

Vi vet att flera poliser som har arbetat stor del av sitt yrkesverksamma liv nu lämnar polisen. Och det är ett oerhört tapp. Det har dock inte med de civila lönerna att göra – utan med lönesituationen i stort, med de omstruktureringar som många upplever leder till minskad effektivitet och möjlighet att lösa brott och att polisen inte lyckats vara den flexibla och kreativa arbetsplats som en skulle önska att den var.

Myndigheten får helt enkelt inte vare sig poliser eller civila att växa. Lägg därtill uselt betalt - och färre är villiga att ställa upp.
Det bästa för poliserna som Nitz ska företräda vore att hon istället satsade allt krut på att faktiskt se till att lönerna upphandlades. Dessutom ska civila och poliser arbeta tillsammans fortsättningsvis.

Vad än Nitz tycker om det så är civila här för att stanna. Med ny teknik och med fler sätt att begå brott på krävs också specialiserad kompetens. Att skapa splittring grupperna emellan skadar det polisära uppdraget mer än något annat.

Jag skulle önska att Nitz istället tog sig an arbetet med att företräda sin yrkeskår och inte att smutskasta en annan. Här är fyra förslag till hur.

Det ska vara större skillnad på ingångslönerna. För en psykolog som väljer att bli polis och en utan tidigare erfarenhet ska skillnaden synas tydligt i lönekuvertet.

Det ska gå att få en löneökning vid väl utfört arbete. Mellan den som knappt presterar jämfört med den högst presterande kan det skilja 100 kronor per år. Det är inte en morot att vilja prestera mer.

Höj lönerna för poliser (nu är förhandlingsläget gott när flera slutar samtidigt som många nya måste in). Det är skamligt att inte en yrkeskategori som faktiskt är beredd att riskera sitt liv för att skydda andras inte har en anständig lön.

Ta tillvara civil kompetens och utöka samarbetet istället för att splittra grupper som ska arbeta tillsammans – det sänker förmågan att utreda brott.

Nina Rung, kriminolog och tidigare civil specialist inom polisen

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.