C surrar fast sig om migrationen till EU

Replik från KD om Europas framtida migrationspolitik

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vad Centerpartiet nu gör är att stenhårt surra fast sig vid specifika metoder i stället för att lyfta blicken. Och det är just den inställningen som fått tidigare fått hela den europeiska migrationspolitiken att låsa sig, skriver Hans Eklind och Sara Skyttedal.
Vad Centerpartiet nu gör är att stenhårt surra fast sig vid specifika metoder i stället för att lyfta blicken. Och det är just den inställningen som fått tidigare fått hela den europeiska migrationspolitiken att låsa sig, skriver Hans Eklind och Sara Skyttedal.

DEBATT

REPLIK. Europa behöver få kontroll på sina gränser och tydligare än i dag göra åtskillnad på människor med eller utan asylskäl. Det måste stå i centrum. Det höga tonläget och dogmatismen som Centerpartiet uppvisar försvårar arbetet och riskerar leda till nya låsningar.

För att få på plats gemensamma europeiska lösningar inom migrationspolitiken krävs en omstart där vi inte låter frågan om omfördelning återigen kidnappa hela processen. Därför ska omfördelning ses som ett förslag till metod, inte som ett mål i sig självt – som verkar vara fallet för Centerpartiet.

Efter att EU:s framtida migrationspolitik stått och stampat i ministerrådet i flera år är EU-kommissionens presentation av sitt nya migrationspaket minst sagt efterlängtad.

För oss kristdemokrater är det viktigt att vi där ser att man gör tydlig skillnad på människor som har respektive saknar skyddsskäl. Vidare vill vi se att hänsyn tas till Sveriges historiskt höga mottagarnivåer. Det är två frågor som vi ser som prioriterade från svensk sida i de kommande förhandlingarna om migrationspolitiken.

De flesta migranter som tar sig till Europa i dag saknar asylskäl.

För att klara av att skapa en hållbar situation långsiktigt, där EU-länderna faktiskt tar emot flyktingar på ett rimligt sätt, måste också aktiva åtgärder vidtas för att sätta stopp för den irreguljära ekonomiska migrationen.

Vad gäller förväntningarna på Sveriges mottagande måste hänsyn tas till vårt mottagande under 2000-talet. Oaktat utformningen av styrningssystemet så måste Sverige i denna process tydliggöra att förväntningarna på olika länder också utformas med hänsyn till tidigare mottagande.

De här två frågorna, att göra tydlig åtskillnad på människor med och utan asylskäl och att hänsyn måste tas till länders historiska mottagarnivåer, är mål från vår sida. Inte metoder.

Vad Centerpartiet nu gör är att stenhårt surra fast sig vid specifika metoder i stället för att lyfta blicken. Och det är just den inställningen som fått tidigare fått hela den europeiska migrationspolitiken att låsa sig. Vi beklagar att Centerpartiet inte lärt sig av det misslyckandet.


Hans Eklind, riksdagsledamot, migrationspolitisk talesperson (KD)
Sara Skyttedal, Europaparlamentariker (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE