Samvetsfrihet viktigt även för den gravida

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-05-21

Barnmorska: Då garanteras ett professionellt och rättssäkert bemötande

Linda Nordlund berättar öppenhjärtigt om sin dåliga erfarenhet av ett möte med en barnmorska vid ett tillfälle då hon var oönskat gravid.

Dåligt bemötande inom vården är alltid beklagligt, men det har inget med samvetsfrihet att göra.

Jag har arbetat som barnmorska sedan 1965 och hann arbeta tio år innan den nya abortlagen trädde i kraft 1975. Jag arbetade tio år med förlossningsvård, tio år med mödravård och 22 år på gynmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Personligen blev jag respekterad för mitt ställningstagande för samvetsfrihet i mitt arbete på gynmottagningen. När patienter kom för att få aborttabletterna, kallade jag in en jourläkare som fick ge tabletterna i stället.

Det är viktigt att komma ihåg att sjukvårdspersonal kan må mycket dåligt vid abortingrepp, inte minst i samband med sena aborter. Samvetsfrihet, som fungerar bra i nästan samtliga länder i Europa, finns till även för den gravida kvinnans skull.

I vårt grannland Norge finns en accepterad samvetsklausul och barnmorskor kan registrera sin önskan om samvetsfrihet, så kallad ”reservasjonsrett” och då behöver inte de abortsökande kvinnorna möta dessa barnmorskor. Detta garanterar att de abortsökande kvinnorna får ett rättssäkert, professionellt och patientsäkert bemötande. Och barnmorskorna som inte vill utföra dessa ingrepp kan sova på natten med gott samvete.

Samvetsfrihet är ett viktigt fundament för det fria och demokratiska samhället. Det är enbart en tidsfråga innan aktiv dödshjälp, som är legaliserat i många av våra europeiska grannländer, även förespråkas på allvar i Sverige. Då får frågan om samvetsfrihet ytterligare en dimension.

Ingrid Karlsson

Barnmorska

Ambassadör för Provita och grundare av Livlinan