Camerons seger – en rysare för övriga EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-05-08

Magda Rasmusson (MP): En mer sluten värld vore en katastrof för Sverige

Magda Rasmusson (MP).

Tories ser ut att ha överträffat förväntningarna med råge i det brittiska valet, och går därmed mot ett troligt fortsatt regeringsinnehav med David Cameron i spetsen. Om detta leder till ett nej till EU bör alla vi som värnar öppenhet vara oroliga.

De kommande veckorna kommer troligtvis flöda av analyser och debatter i kölvattnet av att Storbritannien vaknar upp till ett av de mest spektakulära valresultaten någonsin.

Labour förlorar i princip representationen i hela Skottland till Skotska Nationalistpartiet och försvagas därmed kraftigt. Liberaldemokraterna straffas av väljarna efter att ha ingått i en högerregering. Ukip får visserligen inte så många säten men ökar ändå rejält i antal röster och knappar på många håll in stort på det ledande partiet. De gröna har upplevt en massiv medlemsökning och ökar även dem i antal röster. En helt ny politisk karta tar form där fler partier ingår.

Det föråldrade valsystemet i Storbritannien, där ”the Winner takes it all”, är skapat för ett tvåpartisystem, där proportionaliteten blir mindre och mindre och taktikröstandet drivs till sin spets, kommer sättas på hårt prov framöver när människor inte känner att deras röster spelar någon roll.

Men det som vi borde lägga extra tonvikt vid och göra oss alla rejält oroade är att ett omvalt Tories med stor sannolikhet innebär en folkomröstning om Storbritanniens EU-medlemskap.

Pressade av ett växande och EU-fientligt Ukip lovade Cameron en folkomröstning som ska äga rum senast 2017. Han hoppas på så vis även kunna få en rad krav på förmåner för Storbritannien tillgodosedda. Krav som kommer att bli svåra att möta, så länge man inte är beredd på att då göra det samma för en rad andra länder. Vi riskerar en ond spiral där EU-fientliga krafter stärks över kontinenten.

För ett litet exportberoende land som Sverige vore en mer sluten omvärld en smärre katastrof. För en kontinent som präglats av så många krig och så mycket lidande i nationalismens namn än mer. Få vinster finns att skönja på andra sidan en möjlig återgång till mer slutna gränser.

Därtill har kontinenten en rad gemensamma utmaningar som behöver lösas i närhet och som inte får bli förlamade på grund av interndebatt på hemmaplan.

Klimatfrågan är viktigare än någonsin. EU behöver ta ett internationellt ledarskap och pressa på USA och Kina i kommande förhandlingar. De många som just nu flyr krigets och terrorns Syrien behöver få en laglig och säker resa till Europa. Därtill kommer till exempel investeringar i infrastruktur och fortsatt arbete för möjligheter till handel mellan länder inom och utanför unionen.

Framför allt är det den brittiska befolkningen som kommer möta konsekvenserna av ett fortsatt högerstyre. Men i och med det djupt olyckliga vallöftet om en folkomröstning blir de kommande åren en rysare även för övriga Europa.

Dramatiska vidder öppnar sig. Vi måste gemensamt lyfta fram fördelarna med fortsatt öppenhet och mota nationalismen i grind.

Magda Rasmusson

Språkrör, Grön Ungdom