Dåligt att skälla på Zlatan, Shekarabi

Debattören: Sopa rent framför er egen dörr – era A-lotterier skickar folk till Kronofogden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-04-28

 Är det verkligen rimligt av civilminister Ardalan Shekarabi att kritisera andra när man själv representerar en av de stora aktörerna inom spel i Sverige, frågar debattören.

DEBATT. Våra stora idrottsstjärnor är viktiga förebilder i samhället. Många ungdomar ser upp till stjärnor som Zlatan Ibrahimovic, Charlotte Kalla och Henrik Lundqvist. Att vara en god förebild är inget man kan lagstifta om, men alla framstående personer i samhället bör fundera på hur ens agerande påverkar unga i samhället.

Civilminister Ardalan Shekarabi går hårt åt Zlatan Ibrahimovic i en artikel i Aftonbladet. Han menar att Zlatan ”vägrar ta ansvar för sitt eget agerande”. Bakgrunden är att Zlatan, som gått in som delägare i spelbolaget Bethard, tackat nej till att träffa spelberoendets riksförbund för att diskutera spelmissbruk. Jag kan ha förståelse för civilministerns reaktion. Samtidigt är det så lätt att kritisera andra, betydligt lättare än att sopa framför egen dörr.

Socialdemokraterna har de senaste åren tjänat hundratals miljoner genom sin egen ekonomiska förening ”A-lotterierna”. DN avslöjade förra året hur A-lotterierna använt sig av aggressiv marknadsföring för att få personer att köpa fler lotter, även personer med spelmissbruk.

Enligt granskningen har 8 000 personer hamnat hos Kronofogden sedan 2014 efter att ha spelat på Socialdemokraternas lotteri.

Inkomsterna från denna lotteriverksamhet är en viktig del av finansieringen för S. Under 2016 motsvarade lotterierna en tredjedel av partiets egna intäkter, vid sidan av statsbidragen, enligt DN. SSU får 90 procent av sina inkomster från lotterna.

Det ska sägas att S efter detta avslöjande lovat bättring. S ska nu se till att inga fler spelare ska kunna spela på kredit och att ingen ska skickas till Kronofogden.

Detta borde egentligen vara en självklarhet, men själva grundfrågan är betydligt större: hur ansvarsfullt är det av ett politiskt parti att bedriva spelverksamhet över huvud taget?

Även om det är skillnad mellan casinoverksamhet och lotterier sett till riskerna för att utveckla ett spelberoende bidrar ändå A-lotterierna till problematiken.

Frågan är också hur hög trovärdighet Ardalan Shekarabi har när han går till angrepp mot Zlatan. Är det verkligen rimligt att kritisera andra när man själv representerar en av de stora aktörerna inom spel i Sverige?

Enligt Folkhälsomyndigheten finns ca 163 000 personer i Sverige med spelmissbruk. Antalet personer med allvarliga problem har ökat från 24 000 till 31 000 sedan 2008. Det går förstås att förklara en del av ökningen med framväxten av, seriösa eller oseriösa, spelbolag på nätet.

Men innan vi kräver av de privata spelbolagen och våra idrottsstjärnor att de ska ta ansvar för detta samhällsproblem kanske vi borde rikta strålkastarljuset mot våra makthavare och ställa dem till svars?


Lorentz Tovatt, riksdagsledamot (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.