Halva din ”breda mitt” hotar klimatet, Lööf

Unga MP-politiker: Det finns bara ett regeringsalternativ

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-07-02

I sällskap av de blåbruna partierna är förutsättningarna för C att driva en ambitiös klimatpolitik lika med noll. Flera av de partier som Lööf menar när hon pratar om ”den breda mitten” motsätter sig all form av progressiv klimatpolitik, skriver Grön ungdom och Gröna studenter.

DEBATT. Samtidigt som det pågår en regeringskris i Sverige fortsätter den globala medeltemperaturen att stiga och klimatkrisens konsekvenser att drabba allt fler.

Redan i juni härjar skogsbränder och brandrisken är ett faktum i nästan hela södra landet och i fjällkedjan.

Nyligen läckte ett utkast till en kommande rapport från FN:s klimatpanel. Där konstateras att klimatförändringarna redan har minskat världens skördar med upp till tio procent, att 80 miljoner människor riskerar svält och hundratals miljoner riskerar undernäring och vattenbrist, inom mindre än 30 år.

Forskare larmar om att den pågående extremtorkan i USA hotar hela landets jordbrukssektor.

Centerpartiet lyfter gärna fram att de vill driva en ambitiös och progressiv klimatpolitik.

Tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna finns goda förutsättningar för Centerpartiet att göra just det. 

Att höja Sveriges ambitionsnivå kan vara ett första steg. Centern vill skärpa Sveriges klimatmål till att nå klimatneutralitet år 2040, istället för 2045.

Vänstern driver att Sverige ska vara fossilfritt senast år 2040. Miljöpartiet vill att Sveriges nationella mål ska uppdateras till nära nollutsläpp senast år 2035.

MP, C och V må ha delvis olika idéer om hur målen ska nås, men skarpa och tydliga klimatmål är i sig avgörande för att öka takten i omställningen.

Klimatpolitiska rådets ordförande har tidigare i år lyft frågan om behovet av att skärpa Sveriges klimatmål.

Det finns även flera förslag där partierna är överens. Några exempel är politik för en utökad förnybar energiproduktion, att göra det dyrare att släppa ut koldioxid och att göra det enklare och billigare att åka tåg i hela landet. 

Absolut centralt är att omställningen blir rättvis. MP har en rad förslag för en rättvis omställning, och utvecklar nu fler.

Här ser vi att både V med sin bas i klasspolitiken och C med sin förankring i landsbygdsfrågor har viktiga perspektiv.

C har nu chansen att tillsammans med MP, V och S göra stor nytta i klimatkrisens elfte timme.

I sällskap av de blåbruna partierna är däremot förutsättningarna för C att driva en ambitiös klimatpolitik lika med noll. Flera av de partier som Lööf menar när hon pratar om “den breda mitten” motsätter sig all form av progressiv klimatpolitik.

Med M-KD budgeten från 2018 skars var fjärde krona från miljö- och klimatbudgeten.

Från de konservativa kommer inte bara mindre pengar till klimatåtgärder, utan också ja till fossila subventioner och nej till skatter på utsläpp. Den konservativa borgerlighetens besatthet av ”kostnadseffektivitet” är ett uttryck för bristande politisk vilja och okunskap om klimatpolitik.

M och KD har återkommande gått i polemik mot den energipolitik som C tillsammans med regeringen försvarat.

Nu är det upp till bevis för C. Sverige behöver fler politiker med reellt inflytande som sätter klimatet högst upp på agendan. Det finns inget utrymme för prestige eller positionering.

Sverige måste få en regering som med full kraft kan ta sig an det största hotet mot vår säkerhet, våra ekosystem, mot vår välfärd och våra barn. Mot vår framtid.

Om C verkligen prioriterar klimatfrågan är det dags att bestämma sig i regeringsfrågan. Nu. Klimatet kommer inte att vänta.


David Ling, språkrör Grön ungdom
Aida Badeli, språkrör Grön ungdom
Katarina Folkeson, språkrör Gröna studenter
Jesper Olsson, språkrör Gröna studenter


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.