Myt att svensk-iranier drabbas av nya regler

Replik från SD om Säpos skärpta krav vid säkerhetsprövning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-03-13

Redan i dag är dubbelt medborgarskap en faktor i säkerhetsprövningar. Den ändring som Säpo föreslår är snarare ett förtydligande, då myndigheter i dag upplever att prövningar som berör ursprung kan uppfattas som diskriminerande. Replik från Nima Gholam Ali Pour, SD.

REPLIK. I en nylig debattartikel kommer en rad skribenter med påståenden gällande Säpos hemställan om skärpta krav på underlag vid säkerhetsprövning – påståenden som saknar grund i verkligheten.

Skribenterna uppger bland annat att att Säpos förslag ”medför en ökad rättsosäkerhet för hundratusentals svenskar med dubbelt medborgarskap”. Detta stämmer inte.

Delvis är det så att redan i dag är dubbelt medborgarskap en faktor i säkerhetsprövningar. Den ändring som Säpo föreslår är snarare enbart ett förtydligande, då myndigheter i dag upplever att prövningar som berör den sökandes ursprung kan uppfattas som diskriminerande.

Ett förtydligande kommer därmed göra processen mindre rättsosäker.

För det andra kommer inte ”hundratusentals svenskar med dubbelt medborgarskap” bli drabbade, då detta endast berör de som söker anställning inom säkerhetskänslig verksamhet.

Det är fullt rimligt att väga in anknytning till ursprungslandet som en faktor vid en säkerhetsprövning eftersom säkerhetsprövningen bedömer lojalitet, pålitlighet och sårbarhet hos den som bedöms.

Vi vet sedan tidigare att regimer som den i Iran utnyttjar svensk-iraniers anknytning till sitt hemland för att bedriva spionage i Sverige. Detta inkluderar även flyktingspionage, som drabbar andra svensk-iranier.

Därmed är det en självklarhet att det är olämpligt att den svensk-iranier som varje sommar åker till Iran på semester – trots att han/hon kom till Sverige som skyddsbehövande – ska få arbeta inom säkerhetskänslig verksamhet, då personen själv har försatt sig i en sårbar situation gentemot den iranska regimen.

Med tanke på att förslaget från Säpo har för avsikt att bemöta ett reellt och aktuellt hot mot Sverige så är det anmärkningsvärt att en kampanj har startats mot detta förslag, fylld av osanningar, där även högt uppsatta socialdemokratiska politiker som Ardalan Shekarabi deltar.

Det är en kampanj som i mångt och mycket påminner mycket om islamisternas nyliga kampanj mot den svenska socialtjänsten. Och de enda som vinner på att Säpos förslag stoppas är den iranska regimen, samt andra antagonistiska regimer med ambitioner att bedriva spionage i Sverige.


Nima Gholam Ali Pour, riksdagsledamot och svensk-iranier (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.