Skattefifflarna kostar miljarder – sätt stopp!

Debattören: Vi pratar om priset för flyktingar, men glömmer storföretagens skatteflykt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-07-19

Malin Björk (V): ”Enligt en undersökning som EU-parlamentet gjort förlorar EU:s medlemsländer varje år mellan 450 och 650 miljarder kronor på företagens skatteflykt. I Sverige rör det sig om minst 30 miljarder kronor varje år.”

DEBATT. Det pratas mycket om vad saker som flyktingmottagning och bidragsfusk kostar vanliga skattebetalare. Konstigt nog pratas inte lika mycket om vad företagens skatteflykt kostar, trots att det rör sig om hisnande summor.

Enligt en undersökning som EU-parlamentet gjort förlorar EU:s medlemsländer varje år mellan 450 och 650 miljarder kronor på företagens skatteflykt. I Sverige rör det sig om minst 30 miljarder kronor varje år.

För länderna i det globala syd handlar det enligt FN om 850 miljarder kronor per år. Det är summor som vida överstiger det samlade biståndet.

Därför var det välkommet när EU-kommissionen i början av förra året lanserade ett åtgärdspaket för att hindra skatteflykten. Nyligen röstade vi EU-parlamentariker om en lag, det så kallade land-för-land-direktivet, som är en del av åtgärdspaketet. Syftet med direktivet är att tvinga de stora, multinationella företagen att redovisa sina intäkter i de länder som de är verksamma i, inte bara i det land som ett företag är registrerat.

Direktivet som EU-kommissionen presenterade visade sig tyvärr vara ganska tandlöst. Enligt förslaget skulle till exempel bara företag med en omsättning på minst 750 miljoner redovisa sina intäkter. Det skulle bara fånga upp 10-15 procent av de multinationella storföretagen. Däremot föreslog EU-parlamentets ansvariga för lagförslaget, två socialdemokrater, betydande förbättringar. De ville att även företag med en omsättning på minst 40 miljoner skulle omfattas av den nya lagen. De föreslog också att redovisningarna ska vara helt offentliga och tillgängliga för allmänheten.

Men när ekonomi- och justitieutskotten i EU-parlamentet röstade om förslaget i juni, såg högergrupperna EPP och ALDE, där de svenska allianspartierna ingår, till att de flesta av de föreslagna förbättringarna röstades ner eller försvagades. När hela parlamentet i förra veckan röstade om förslaget var det därför tyvärr en svag text som gick igenom. Det mesta blev som kommissionen föreslog - att bara de allra största företagen ska redovisa sina intäkter och att uppgifterna inte behöver vara tillgängliga för allmänheten.

Den enda viktiga förbättringen jämfört med kommissionens ursprungliga förslag som parlamentet fick igenom är att företagen ska redovisa sina intäkter inte bara i EU, utan i alla länder i hela världen som de är verksamma i.

Det är verkligen sorgligt att parlamentet sumpade detta viktiga tillfälle att skapa en kraftfull lagstiftning mot den enorma och omoraliska skatteflykten.

Moderaternas EU-parlamentariker Gunnar Hökmark är en av dem som inte tycker att företagens redovisningsuppgifter ska vara offentliga. Enligt honom skulle det bryta mot ”en skattesekretess som är till för att skydda företag.”

Men vilka intressen är det som högern värnar om när den försvagar ett viktigt lagförslag som detta? Jo, storföretagen, som i stor utsträckning kan fortsätta sitt skattefifflande i godan ro.

Kvar står stater och medborgare runt om i världen, utan skatteintäkterna som kunde ha gått till att finansiera vår gemensamma välfärd.

Att Hökmark och hans kompisar försvarar de mäktiga storföretagen är väl ungefär vad man kunde förvänta sig.

En större besvikelse är att inte heller Sveriges rödgröna regering tar krafttag mot skattefifflarna. Hittills har finansminister Magdalena Andersson inte stött tanken på att företagens redovisningsuppgifter ska vara offentliga.

Som biståndsorganisationen Diakonia påpekat är det högst anmärkningsvärt att Sverige, med sin långa och stolta tradition av offentlighetsprincip och öppenhet, är ett av de få EU-länder som motsätter sig denna transparens.

Jag hoppas verkligen att Magdalena Andersson, nästa gång skatteflykten står på dagordningen på hennes ministerrådsmöte, ändrar sig och visar att Sverige visst står upp mot skattefifflarna. Vi har inte råd med storföretagens skatteflykt!


Malin Björk


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.