Tänk ett steg längre – res mer med hjärnan

Debattören: Det är din skyldighet att läsa på inför utlandssemestern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-07-25

För att kunna resa medvetet behövs en vaksam och läraktig hjärna, även på sommaren. Det kräver att vi tar egna självständiga beslut om vilket avtryck vi vill att vårt eget resande får, skriver debattören.

DEBATT. Semester – att slippa ta ansvar och leva här och nu. För en del fortsätter allt som vanligt. Andra förlorar sin moraliska kompass, inte minst om semestern utspelar sig utomlands och några blir härligt obrydda och tappar förmågan att tänka i flera steg.

Det finns mängder av resebeteenden vi gör för att vi inte är pålästa och för att vi inte orkar bry oss. Det får vara slut med det nu! Vi lever i ett informationssamhälle och du som resenär är skyldig att läsa på och ta beslut som bygger på kunskap och reflektion. Inte på slentrian. Inte på visste inte bättre och särskilt inte på ”Jag har semester så jag vill bara köra på YOLO och carpe diem”.

Vi måste förskansa oss med tillräckligt mycket kunskap för att kunna ta aktiva beslut utifrån våra egna värderingar. Det är dags att vi börja resa medvetet.

I grunden är att resa ett fredsprojekt som i sin optimala form för oerhört mycket gott med sig. Ökad förståelse mellan kulturer, vidgade perspektiv och relationer till människor i andra länder.

Det är ingen slump att Sveriges befolkning skänkte rekordstora summor efter tsunamin i Thailand. De länder och befolkningar vi besök och byggt relation till bryr vi oss mer om jämfört med exempelvis hungersnöden i Afrikas horn. Att resa är således bra men som resenär har du ett ansvar över ditt eget beteende.

Som turist finns det mängder med möjliga snedsteg. Vi prutar i absurdum bara för att vinna maktkampen mot säljaren. Utan att kalkylera vad värdet på det vi köper borde vara och utan att ta hänsyn till att vi dealar med personens levebröd.

Vi nyttjar djurturism som är långt ifrån naturlig och sund för djuren, som att rida på elefanter eller simma med delfiner i en bassäng. Vi är volontärer på barnhem för att hjälpa till när vi i själva verket underhåller en industri som inte kommer till rätta med grundproblemet och saknar långsiktiga lösningar. Barnen får dessutom stora problem med anknytningen för resten av deras liv. Vi köper sex utomlands i större utsträckning än vad vi gör i Sverige och vi tar selfies med urbefolkningar utan att reflektera över deras frivillighet i detta.

Människor vill för det mesta väl men semesterfeelingen ställer till det. Okunskap och jaget före laget gör våra fotavtryck från våra resor oförsvarbara. Att resa medvetet handlar inte om att aldrig lämna några spår efter sig eller aldrig orsaka världen någon skada. Det handlar om att vara medveten om på vilket sätt ens beteende påverkar andra.

För att kunna resa medvetet behövs en vaksam och läraktig hjärna, även på sommaren. Det kräver att vi tar egna självständiga beslut om vilket avtryck vi vill att vårt eget resande får.

Som resenär finns det inga ursäkter att inte resa medvetet. Här är några första enkla steg:

Ta reda på fakta. Bistånd- eller insamlingsorganisationer är ofta bra källa till kunskap

För en diskussion i ditt resesällskap och vrid och vänd på perspektiv

Estimera konsekvenserna av dina val och sätt samhället eller andra individer före dig själv

Ta ett beslut som du kan stå för och skulle kunna berätta om för vänner och familj utan att skämmas

Det finns de som hävdar att vi måste resa mindre. Vi måste snarare resa på ett annat sätt och vi måste resa mer medvetet. Resor ska utveckla relationer, driva på de ekonomiska hjulen runt om i världen och öka förståelsen för det främmande. Låt sommaren 2017 bli den semester då du tar ansvar, håller hårt i din inre kompass och tänker ett steg längre.

Linda Engström

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln