Vet ni hur det är att klä på en åldring?

Debattören: Plötsligt hostar personen och du känner droppar på din mun

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

 Tänk dig att du ska dra på tröjan, du lutar dig fram för att dra ned den och plötsligt hostar den äldre. Du är i en vinkel där ditt visir inte skyddar underifrån och du saknar munskydd. Tänk dig rädslan när du känner dropparna på dina läppar, skriver Jessica P Klemetsson, Kommunal Stockholms län.
Foto: TT
Tänk dig att du ska dra på tröjan, du lutar dig fram för att dra ned den och plötsligt hostar den äldre. Du är i en vinkel där ditt visir inte skyddar underifrån och du saknar munskydd. Tänk dig rädslan när du känner dropparna på dina läppar, skriver Jessica P Klemetsson, Kommunal Stockholms län.

DEBATT. Hur många gånger har du klätt på en vuxen människa? Personligen har jag inte gjort det speciellt många gånger och det var inte lätt även om personen som behövt min hjälp varit helt medveten och kunnat hjälpa till på olika sätt.

Tänk dig då att klä på en äldre person, där kroppen är gammal och inte kan hjälpa till. Lägg därtill att det förekommer sjukdomar som gör att människor inte kan samarbeta.

Tänk dig att du ska dra på tröjan, du lutar dig fram för att dra ned den och plötsligt hostar den äldre. Du är i en vinkel där ditt visir inte skyddar underifrån och du saknar munskydd. Tänk dig rädslan när du känner dropparna på dina läppar.

Att vårda och ge omsorg till människor innehåller moment och händelser som inte går att förutse. Du hamnar i situationer som i den första tanken inte borde kräva visir i kombination av munskydd. Men som när du utför uppgiften visar sig skulle behövts. Det är självklart att basala hygienrutiner ska efterföljas, men i kombination av skyddsutrustning. Det räcker inte med mindre.

Tänk dig att du ska hjälpa till med toalettbesök. Den äldre är frånvarande och för att få kontakt måste du titta personen i ögonen på nära avstånd, då synen är nedsatt. Plötsligt nyser hen samtidigt som hen lutar sig fram mot din kind.

Föreställ dig känslan av de små stänken vätska över ditt ansikte. Tänk dig paniken man känner efter att ha blivit nyst i ansiktet. Du vet att personen inte visar några symptom på Covid19 men att smittan finns på boendet.

Vad väljer jag att göra när jag ska gå på nästa pass? Stanna hemma för att inte riskera att smitta kollegor och de äldre? Inte gå hem då jag riskerar att smitta en familjemedlem som kanske dör.

Att ändra riktlinjerna efter tillgång på skyddsutrustning är en strategi som är absurd. Personalen inom vård och omsorg – Kommunals medlemmar – som är nyckeln till att vi får bukt med den här pandemin förtjänar bättre. De ska inte behöva vara oroliga för att bli smittade på jobbet. Inte när det finns metoder som kan undanröja riskerna.

Det är orimligt att varje arbetsplats för sig ska göra lokala bedömningar på om skyddsutrustning behövs eller ej när vi vet att omsorgen av äldre är densamma, att arbetsuppgifterna innebär risk hela tiden. Vi måste rannsaka oss själva.

Folkhälsomyndigheten måste se verkligheten och inte komma med otydliga och rent ut sagt provocerande riktlinjer och uttalanden för äldreomsorgen som nedvärderar en hel yrkeskår. Dessutom i kombination med att det saknas evidens på området. I en tid av oro, rädsla och ångest bör riktlinjer för hur vi ska skydda oss vara en sekundär fråga. För att vi, proffsen, ska kunna utföra våra arbeten finns det inget utrymme för den otydlighet som Folkhälsomyndigheten sprider.

Det som borde vara ett krav är nu enbart en rekommendation, som man kan följa om man vill. Vi måste se till att det finns tillgång till skyddsutrustning och möjlighet att använda den även när vi inte är säkra på om den behövs.

Låt oss ta det säkra före det osäkra 


Jessica P Klemetsson, avdelningsordförande Kommunal Stockholms län


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publicerad: