Luf borde lyssna på sin egen partiledare

Slutreplik från Tomas Tobé om mångkulturalism och liberalism

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den som värnar liberala värderingar och ett sammanhållet samhälle bör också ta ställning mot mångkulturalismen, skriver Tomas Tobé.
Foto: FREDRIK WENNERLUND
Den som värnar liberala värderingar och ett sammanhållet samhälle bör också ta ställning mot mångkulturalismen, skriver Tomas Tobé.

DEBATT

SLUTREPLIK. Den som värnar liberala värderingar och ett sammanhållet samhälle bör också ta ställning mot mångkulturalismen. En antiliberal diskurs som utgår från kollektivistiska och identitetspolitiska idéer, framför individens rättigheter och skyldigheter.

Mångkulturalism måste också skiljas från mångkultur. Det offentliga ska undvika att tvinga in människor i grupper, men den enskilde individens rätt till kulturella uttryck och religionsfrihet ska värnas.

Det innefattar såväl frihet till som frihet från religion. Utifrån det perspektivet är böneutrop i bostadsområden mer problematiska, jämfört med klockringning, då böneutrop proklamerar ett religiöst budskap – en bön – som starkare inkräktar på den som vill slippa utsättas för religion. 

I debatten om mångkulturalism och liberalism kan det också vara värt för skribenterna att lyssna till Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, som under lång tid har utryckt sig klokt om frågor som berör just mångkulturalism och lyft fram individens frihet kontra att grupperas efter kulturer och etniciteter.

Mångkulturalismen är i grunden oförenlig med försvaret av individens frihet. Den bidrar inte heller till att lösa de många samhällsproblem Sverige har att ta sig an, som segregationen. Snarare riskerar den öka polariseringen i samhället.

Att överge dessa strömningar är därför avgörande när vi ska utforma politiska lösningar för framtiden. Det är den frihetliga gemenskapen som historiskt har byggt Sverige framgångsrikt.  


Tomas Tobé, Europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE