El i syd 35% billigare med vindkraft till havs

Debattörerna: Tillåt vindkraft i kommunala hav

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2022-07-30 | Publicerad 2022-07-23

Energiforskning har visat att elpriserna i södra Sverige förra hösten hade kunnat vara 35 – 50 procent lägre om det hade funnits havsbaserade vindkraftsparker (3,5 GW) i denna del av landet, skriver debattörerna.

DEBATT. Vindkraft inom kommunernas havsvatten kan snabbt sänka elräkningen och möta ett ökat elbehov från industrin och transporter. Men det förutsätter politiska beslut av regeringen och att kommuner säger ja.

Sveriges elanvändning kommer öka snabbt. En fjärdedel av nybilsförsäljningen består av rena elbilar och stora industrier vill elektrifiera sin produktion.

Det skulle innebära fler svenska jobb, och en minskad klimatpåverkan. Men elen måste räcka till. Det är bråttom att få ny vindkraft på plats.

Det planeras för ett drygt 15-tal vindkraftsparker inom kommunernas havsvatten (Sveriges sjöterritorium), som sträcker sig drygt 20 kilometer ut i havet.

Projekten kan producera cirka 50 TWh, motsvarade nästan en tredjedel av Sveriges nuvarande elproduktion.

Det behövs cirka 25 beslut om kommunal tillstyrkan och det finns flera goda skäl för kommunerna att säga ja.

  1. Det stärker näringslivet i Sverige och lokalt. Med ökad elproduktion kan framtidens industrier växa fram runt om i hela Sverige. Det skulle innebära tiotusentals jobb och enorma utsläppsminskningar. En ökad lokal elproduktion gynnar också den lokala och regionala arbetsmarknaden.
  2. Det ökar säkerheten. Försvarsmakten har fått i uppdrag att peka ut lämpliga havsområden för utbyggd vindkraft. Kommuner som säger ja till vindkraft underlättar för Försvarsmakten att välja de områden som är mest gynnsamma för Sveriges säkerhet. Försvarsmakten slipper att anpassa sina planer efter kommunala vindkraftsveton.
  3. Det minskar fossilberoendet från Ryssland. För varje kilowatt ren el som kan ersätta import av fossila bränslen minskar pengarna som går in i Rysslands och andra diktaturers statsbudgetar. Samtidigt minskas Europas beroende av rysk olja och gas, vilket stärker vår säkerhet.
  4. Det finns folkligt stöd. De som vill att den egna kommunen ska bidrar till utbyggd vindkraft är dubbelt så många som motståndarna, enligt en opinionsmätning. Dessutom omvandlas motstånd ofta till stöd med tiden. För femton år sedan var det stora protester mot havsvindparken Lillgrund i Skåne, men i dag uppger 87 procent av de närboende att de inte alls störs av denna vindkraft.
  5. Det sänker elräkningen. Energiforskning har visat att elpriserna i södra Sverige förra hösten hade kunnat vara 35 – 50 procent lägre om det hade funnits havsbaserade vindkraftsparker (3,5 GW) i denna del av landet.

Regeringen förtjänar en eloge för sin ambition om att möjliggöra 120 TWh havsbaserad vindkraft. Men nu krävs det beslut som gynnar kommuner som säger ja och som underlättar för närboende.

Vi har tre förslag till energiminister Khashayar Farmanbar och klimatminister Annika Strandhäll:

  1. 1. För det första bör staten, åtminstone, överföra fastighetsskatten från vindkraftverken till kommunerna. Det skulle innebära att kommunen årligen fick cirka 540 000 kronor per vindkraftverk (60 GWh) under de sju första åren.
  2. 2. För det andra bör regeringen ändra reglerna så att den kallade hinderbelysningen upplevs mindre störande. De internationella kraven sänktes redan 2018, och andra länder tillåter att belysningen på vindkraftverken aktiveras utifrån behov. I Sverige är kraven de hårdast möjliga, och behovsstyrd hinderbelysning är i praktiken förbjudet. Detta måste ändras.
  3. 3. För det tredje bör de politiker som i grunden är positiva till vindkraft sluta att framhålla att havsbaserad vindkraft kommer att lokaliseras så långt ut till havs att den inte syns. Denna vindkraft kommer också vara nödvändig, men inte tillräcklig. Det behövs också vindkraft närmare kusten som kan byggas ut snabbt.

Vi och många fler står redo att göra stora investeringar i förnybar elproduktion. Det enda som krävs är att regeringen skapar goda förutsättningar, att kommunerna godkänner utbyggnaden och att vi får tillstånd.


Magnus Jiborn, Vd, Kustvind


Per Witalisson, Vd, Eolus


Jeanette Lindeblad, Vd, Wind Sweden


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.