S, Rosengård behöver ett konstmuseum nu

Centerpartiet: Ni sviker dem som bor där och resten av Malmö

Av: Aftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialdemokraterna tillsammans med Liberalerna har övergett tanken att placera det nya konstmuseet i Rosengård, ett svek mot både dem som bor där och för resten av Malmö, skriver Charlotte Bossen och Michaela Esseen (C).
Foto: GETTY, TT
Socialdemokraterna tillsammans med Liberalerna har övergett tanken att placera det nya konstmuseet i Rosengård, ett svek mot både dem som bor där och för resten av Malmö, skriver Charlotte Bossen och Michaela Esseen (C).

DEBATT. Malmö kommun har under en längre tid köpt in konst som i stor utsträckning står magasinerad. Detta i brist på lämplig lokal för utställning. Ett nytt konstmuseum för Malmö diskuteras och dess placering är högst upp på agendan.

Socialdemokraterna tillsammans med Liberalerna har övergett tanken att placera museet i Rosengård, ett svek mot både dem som bor där och för resten av Malmö.

Centerpartiet tillsammans med den dåvarande Malmöalliansen var innan och under valet 2018 för att konstmuseet skulle placeras i Rosengård. Det förslaget står Centerpartiet fortfarande bakom, och kommer att lägga ett initiativsärende för att bygga konstmuseet i Rosengård. Med enkla förbindelser till centrum med kontinentalbanan är det för oss ett optimalt läge.

Tanken om att placera museet i Rosengård delades tidigare av många men är på väg att överges. Konstmuseet skulle ge möjlighet för Malmö att visa upp den konst som står i vår ägo men som nu hålls gömda. Med stöd av kontinentalbanan skulle ett museum i Rosengård också locka turister liksom fler malmöbor till en av de större stadsdelarna i Malmö.

Ambitionen fanns att förnya Rosengård med bland annat Culture Casbah-satsningen. Dock förfelas planen när först det planerade tornet vid Rosengård stadion försvann och nu konstmuseet föreslås placeras mitt i centrum i stället. Ett förslag styrgruppen för projektet står bakom.

Investering i kultur är viktigt för Malmö i kombination med god utveckling i hela staden, inte bara i city.

Kultur är en stor del av Malmös identitet och något som rör hela staden. Culture Cashbah handlade om att utveckla Rosengård som stadsdel men också att bygga ihop Malmö. Vilka typer av signaler skickar det ifrån det Socialdemokraterna och Liberalerna när man gång efter gång överger planerna?

Framtidsinriktad placering är viktigt för det nya konstmuseet, det ska vara en ny mötespunkt i Malmö. Inte en som lyfter fram redan existerande mötesplatser vid exempelvis Triangeln.

Flera fastighetsägare talade tidigt för en placering i Rosengård. Dessa såg det som en pusselbit för Rosengårds utveckling. Museet tillsammans med andra satsningar på området skulle kunna göra stor skillnad för stadsdelen och för Malmö. Engagemanget och drivkraften finns från politiken, ideella organisationer och näringslivet. Det är synd att de som styr Malmö inte vill ta till sig.

Ett konstmuseum i Rosengård har ett värde inte bara för stadsdelen utan för hela Malmös kulturliv.


Charlotte Bossen, gruppledare Centerpartiet i Malmö (C)
Michaela Esseen, ersättare kommunfullmäktige Malmö (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publicerad:

LÄS VIDARE