C saknar hårda nypor för att rädda klimatet

Replik från MP om EU och miljöpolitiken

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Centerpartiets Federley misslyckades när han ansvarade för att förhandla EU:s utsläppshandel, skriver Alice Bah Kuhnke.
Foto: FREDRIK HJERLING
Centerpartiets Federley misslyckades när han ansvarade för att förhandla EU:s utsläppshandel, skriver Alice Bah Kuhnke.

REPLIK. Federley har både rätt och otroligt fel. En effektiv klimatpolitik kräver mycket riktigt “hårdhänta klimatambitioner” och detta kommer att kräva stora investeringar, inte minst från näringslivet. Men att kalla oss ”tillväxtfientliga” är verklighetsfrånvänt.

Tvärtom går vi till val på att stärka företagens konkurrenskraft genom att stöpa om ekonomin så att företag som tar ansvar för framtiden, som producerar och utvecklas klimatsmart, också belönas för det.

Dagens marknadsekonomi är riggad för systemfel. Utsläpp av växthusgaser, det som sakta men säkert förstör för framtida företagande, lönar sig.

Till exempel är flyget skattebefriat och får därtill generösa subventioner medan tåget är både beskattat och belagt med banavgifter. Privatpersoner betalar för sina utsläpp medan de stora industrierna får rabatt på utsläppsrätterna.  

Men det finns ett politiskt förslag som likt inget annat kan göra skillnad för dagens svenska industri och näringsliv, samtidigt som det ger de bästa förutsättningarna för kommande generationers företagare.

Det är en tvingande utsläppsbudget i hela EU. Det vill säga en lagligt bindande maxnivå för hur höga utsläpp varje land får ha, per år. Det går Miljöpartiet till val på att förverkliga.

En utsläppsbudget kommer att stärka länder som Sverige, där företag tagit ansvar, investerat i grön teknik och redan påbörjat omställningen.

Länder som däremot struntar i klimatet, som fortsätter som vanligt utan hänsyn till den klimatkris världen befinner sig i, kommer att straffas och halka efter i konkurrensen. En tvingande utsläppsbudget stärker svensk konkurrenskraft och stimulerar utvecklingen av nya moderna jobb i en hållbar ekonomi.

Centerpartiets Federley misslyckades när han ansvarade för att förhandla EU:s utsläppshandel. Det förslag som han förhandlade fram var alldeles för svagt, klimatexperterna menade att hans förslag inte var kompatibelt med de utsläppsminskningar som krävs.

Därför tvingades Miljöpartiets Isabella Lövin åka till Bryssel och skärpa upp förslaget avsevärt i ministerrådet. Nu, tack vare Miljöpartiet, kommer EU:s årliga utsläpp minska med motsvarande 50 gånger Sveriges utsläpp.

Miljöpartiet har gång på gång visat att det som borgliga partier anser ”omöjlig politik” är fullt möjlig och att vad de kallar ”tillväxtfientligt” i stället stimulerar, stärker och moderniserar vår ekonomi.

Miljörörelsen satt sina betyg: I mätning efter mätning är det de rödgröna partierna med Miljöpartiet i topp som rankas högst när det kommer till att driva ambitiös klimatpolitik i EU – inte Centerpartiet.

Precis som Federley skriver krävs det hårdhänta klimatambitioner för att klara klimatutmaningen. Dessa saknar tyvärr Centerpartiet, men det gör inte vi.


Alice Bah Kuhnke, toppkandidat i EU-valet för Miljöpartiet de gröna
Pär Holmgren, toppkandidat (MP)
Jakop Dalunde, EU-parlamentariker (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE