Debatt

Ni har haft en hel mandatperiod på er, S

Replik från Jakob Forssmed (KD) om Socialdemokraternas reform av hemtjänsten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

REPLIK. Magdalena Andersson, Lena Hallengren och Lena Micko skriver på Aftonbladet debatt om vikten av kontinuitet i äldreomsorgen och behovet av fler platser i anpassat boende.

Det är bra att fler partier lyfter de äldres situation, men de nya löften som Socialdemokraterna ställer ut måste ses i ljuset av att regeringen varit passiv inför de problem man nu lovar att lösa.

När äldreminister Åsa Regnér nyligen lämnade regeringen så uttryckte hon sin besvikelse över att hon och regeringen inte prioriterat äldrefrågorna.

Det är lätt att förstå vad hon menar. Flera tidigare satsningar har lagts ned eller löpt ut utan att tillräckliga reformer tillkommit, och regeringen har stått passiv inför äldreboendebristen och när vårdköerna fördubblats – där de äldre ofta drabbats värst.

På akutmottagningarna får var tionde äldre vänta över åtta timmar.

Debattörerna lyfter nu med rätta behovet av fler äldreboendeplatser. 2017 fick 4 646 personer vänta längre än tre månader efter att man fått beslut om särskilt boende, och bristen förväntas vara 20 000 platser år 2030 med nuvarande byggtakt.

Men frågan har prioriterats ned under regeringens fyra år vid makten. Debattörerna struntar också i att ungefär hälften av de äldreboenden som byggs eller planeras för närvarande är privata.

Om ett vinsttak i välfärden drivs igenom på det sätt som regeringen föreslagit, kommer många privata aktörer tvingas att lämna välfärden och vi riskerar att förlora ytterligare 23 000 platser. Logiken går inte ihop.

Nu vill Socialdemokraterna dingla med nya löften till Sveriges äldre, men de bör få ta ansvar för sin mandatperiodlånga passivitet. Det är dags för en ny regering, som prioriterar äldrefrågorna på allvar.


Jakob Forssmed, äldrepolitisk talesperson Kristdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Äldrevård

LÄS VIDARE

Så blir hemtjänsten bättre för våra äldre

ÄMNEN I ARTIKELN

Äldrevård

Hemtjänst

Jakob Forssmed

Magdalena Andersson

Lena Hallengren

Lena Micko

Socialdemokraterna