Alla kan tryggt sjunga med i ”Kungssången”

Replik från M-politiker och Rojalistiska föreningen om monarkin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-09-22

Få delar av den konstitutionella grunden för vårt samhälle torde bekräftas av riksdagen, folkets valda företrädare, så pass ofta som monarkin gör. Replik från Erik Ottoson, Patrik Åkesson och Leo Pierini.

REPLIK. Två riksdagsledamöter som företräder Republikanska föreningen skriver på Aftonbladet Debatt den 14 september att den svenska monarkin är odemokratisk och att de därför vägrar sjunga ”Kungssången” vid riksdagens högtidliga öppnande.

Liksom artikelförfattarna vill vi lyfta fram regeringsformens portalparagraf, att ”all offentlig makt i Sverige utgår från folket”. Monarkin är en konstitutionellt stadgad del av det svenska statsskicket.

Folket utövar sitt styre över den offentliga makten genom att välja en riksdag. Riksdagen utövar sedan all den lagstiftande makten och tillsätter regering som styr riket.

Det står i riksdagens, och därmed i folkets, makt att avskaffa eller omforma monarkin efter godtycke. Om en majoritet av folket skulle föredra ett annat statsskick än det nuvarande skulle de ha all möjlighet att förändra det.

Det torde ändå vara själva definitionen av demokrati.

Riksdagsledamöterna som skrivit artikeln är förstås väl införstådda med detta, särskild som riksdagen då och då röstar ned motioner om republik.

Få delar av den konstitutionella grunden för vårt samhälle torde bekräftas av riksdagen, folkets valda företrädare, så pass ofta som monarkin gör.

Ledamöterna väljer att fokusera på hur tronföljden inte bygger på demokratiska val i stället för hur reell makt utövas i det offentliga.

Faktum är att i alla demokratier finns delar av staten och dess förvaltning som inte är förtroendevalda i allmänna val men ändå är en viktig del av demokratin.

Våra domare är ett sådant exempel och monarkin är ett annat.

I Sverige har vi valt kollektivt beslutsfattande som gör att vi inte löper risken att en presidents nycker leder till oförutsägbara konsekvenser. På så vis är vår demokratiska monarki en garant för en god demokrati där ingen enskild person kan göra anspråk på makten likt en president.

Alla riksdagsledamöter borde därmed kunna känna sig trygga med att glatt sjunga ”Kungssången” och uttrycka sin lojalitet till statschefen som symbol för Sverige.


Erik Ottoson, riksdagsledamot (M)
Patrik Åkesson, ordförande i Rojalistiska föreningen
Leo Pierini, medlem i Rojalistiska föreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.