Justera gymnasielagen för ensamkommande

Replik från Miljöpartiet om svensk migrationspolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-05-04

Ensamkommande har återkommande drabbats av konsekvenser som ligger utanför deras kontroll. Därför behöver reglerna ändras, skriver Rasmus Ling (MP) och Annika Hirvonen Falk (MP).

REPLIK. Hur skulle vi reagera om Skatteverket i efterhand krävde oss på en skatt som inte var införd vid beskattningstillfället? Om vi i domstol dömdes för något som inte varit brottsligt, eller om Försäkringskassan skulle tillämpa utgångna regler vid prövning av sjukersättning? Det hade varit en rättsskandal. Det var bakgrunden till att gymnasielagen kom till.

Efter hösten 2015 ökade Migrationsverkets handläggningstider enormt. De som kom som minderåriga och skulle ha fått sin prövning som barn hann fylla 18 år eller blev uppskrivna i ålder. De fick därmed en svårare prövning på grund av omständigheter utanför deras kontroll.

Maria Malmer Stenergard skriver att M säger nej till ”amnesti” för ensamkommande. Men gymnasielagen blir inte en amnesti hur ofta M än kallar den det. Som Malmer Stenergard påpekar hade M velat se alla som omfattas av gymnasielagen utvisade. Vi är glada över att ha gett dem chansen att bygga ett nytt liv i Sverige.

Corona har nu slagit till över världen. Länder har stängt ner och det får massiva konsekvenser som vi ännu inte vet vidden av. I Sverige har regeringen lagt fram sex extrabudgetar med stöd till företag, kommuner och enskilda. Bara häromdagen presenterades ett företagsstöd för 39 miljarder.

I det här läget är det mer än rimligt att också justera gymnasielagen. Enligt gällande regelverk har man sex månader på sig att få en varaktig anställning efter studenten. Den tiden bör förlängas och fler anställningsformer godkännas för permanent uppehållstillstånd.

Det är en retroaktiv förändring av en gällande lag, men det beror på en exceptionell händelse. Ingen hade i ett normalt läge ändrat reglerna för a-kassan retroaktivt, men det har vi gjort för att undvika orimliga konsekvenser. I kris måste man handla pragmatiskt.

Ordning och reda ska prägla migrationspolitiken. Då gäller inte minst förutsägbarhet och rättssäkerhet. Ensamkommande har återkommande drabbats av konsekvenser som ligger utanför deras kontroll. Därför behöver reglerna ändras.


Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson (MP)
Annika Hirvonen Falk, tillträdande migrationspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här