S har inget att lära av dansk migrationspolitik

Debattörerna: Går inte att bortse från det mänskliga priset av politiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-01-27 | Publicerad 2020-01-26

Fotavtrycken efter Dansk Folkeparti är alltjämt mycket tydliga – även inom den danska socialdemokratin, skriver Thomas Hammarberg och Magnus Manhammar. På bilden Stefan Löfven med danska statsministern Mette Frederiksen.

DEBATT. Det finns inget i den danska migrationspolitiken som bör kopieras från svensk sida. Detta gäller även nu, efter att Danmarks socialdemokratiska parti bildat minoritetsregering efter folketingsvalet förra året.

Hållningen till flyktingar och deras rättigheter är i princip densamma nu som under den tid då främlingsfientliga Dansk Folkeparti satte agendan. Fotavtrycken efter detta parti är alltjämt mycket tydliga, även inom den danska socialdemokratin.

Nuvarande invandrings- och integrationsminister, Mattias Tesfaye, har betonat att den socialdemokratiska regeringen är nöjd med de beslut som togs av den tidigare regeringen.

I den svenska debatten har det på senare tid gjorts inlägg om att den danska migrationspolitiken skulle vara framgångsrik. Det omdömet bortser från betydelsen av asylrätten och andra mänskliga rättigheter. Det mänskliga priset för den allt mer inhumana migrationspolitiken har varit mycket högt.
Dansk Folkeparti har varit oerhört framgångsrikt. Det valde att stå utanför den borgerliga regeringen 2001-2011, men kom att dominera debatten. Oavsett vilket ämne som diskuterades gjordes det genom ett filter av invandringskritik.

Ett mönster utvecklades. När Dansk Folkeparti kom med ett nytt extremt förslag, anammades det nästan genomgående av partier inom och utom regeringen. Stegvis flyttades anständighetens gräns i högerextrem riktning. Den främlingsfientliga diskursen normaliserades.
Ambitionen var att hindra nyanlända att komma och att samtidigt uppmuntra dem som redan fanns i landet att lämna. Ett beslut som togs var att den som bor i ett socialt utsatt område och begår ett brott skulle kunna få dubbelt så strängt straff, enligt lag, som den som begått samma förseelse någon annanstans. Standarden på flyktingläger skulle medvetet hållas låg för att pressa de boende att ge upp och lämna landet.

Politiken fortsatte i samma riktning. Det har föreslagits att ett tak skulle sättas för hur många personer med utländsk bakgrund som ska kunna bo i samma bostadsområde (30 procent). Ett annat förslag som förts fram är att det inte längre skulle vara möjligt att söka asyl i Danmark, den möjligheten skulle exporteras till någon plats långt borta från den danska gränsen.
Främlingsfientligheten har varit uppenbar i den danska debatten om migrationspolitiken. Likaså de islamofobiska tendenserna. Till bilden hör också att kritik från internationella rättighetsorganisationer har avvisats med en arrogans som varit ovanlig, särskilt i skandinaviska sammanhang.
Nu uppges att tonläget i debatten förbättrats något och att den danska regeringen förklarat sig beredd att mjuka upp sin vägran att ta emot ett visst antal kvotflyktingar. Detta kan förstås välkomnas men innebär inte att den danska migrationspolitiken skulle vara värd att kopiera.

Att det blev ett regeringsskifte efter valet förra året berodde främst på att de mindre partierna på vänsterkanten gick starkt framåt. Till skillnad från Socialdemokraterna pläderade de för en mer human och rättighetsbaserad flyktingpolitik.
Just på den punkten finns faktiskt en lärdom att fånga upp.


Thomas Hammarberg, riksdagsledamot (S)
Magnus Manhammar, riksdagsledamot (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.