Nej, den som är satt i miljöskuld är inte fri

Miljöpartiets språkrör: Från och med i dag lever vi på lånade resurser

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-08-02 | Publicerad 2019-07-29

Våra barns frihet är beroende av att vi redan nu betalar av miljöskulderna som vi har samlat på oss snarare än att de vältras över på framtida generationer och människor i fattiga länder, skriver Per Bolund och Isabella Lövin.

DEBATT. I vårt samhälle uppmuntrar vi alla att inte leva över sina ekonomiska tillgångar. Att hushålla med sina resurser är en ledstjärna för den ekonomiska politiken. Vi vet att en låg skuld i dag gör oss starkare den dagen som en ekonomisk kris kommer.

Det är nu hög tid att samma ansvarsfulla inställning används för att hantera klimatkrisen. De länder som redan nu anpassar sig till naturens gränser kommer att kunna visa vägen för andra när vi alla måste modernisera och ställa om våra samhällen.

I dag är det World Overshoot. Day. Från och med i dag lever jordens befolkning över planetens resurser. Naturens överskott är borta och vi lever på att öka miljöskulden. Nästan halva året.

Men alla länder är inte lika skyldiga till problemen. I Sverige inträffade World Overshoot Day redan i april. Vi lever som om det fanns tre jordklot.

Faktum är att den som är satt i miljöskuld inte är fri.

Våra barns frihet är beroende av att vi redan nu betalar av miljöskulderna som vi har samlat på oss snarare än att de vältras över på framtida generationer och människor i fattiga länder.

Faktum är också att det går att minska miljöskulden. Med en aktiv miljö- och klimatpolitik kan vi ge människor och företag möjligheten att bli en del av lösningen. För att lyckas med detta kräver det att vi fattar en del tuffa beslut nu för att slippa fatta panikbeslut senare.

Tack vare Miljöpartiet finns det nu en klimatlag i Sverige som har brett politiskt stöd. Det står nu i vår lagstiftning att vi ska ha netto nollutsläpp om 26 år. Det är inte en målsättning, det är alla politiker skyldiga att göra enligt lagen. Denna lagstiftning har redan inspirerat fler länder i Europa och nyligen har det även föreslagits inom hela EU.

För att minska den ekologiska skulden behöver vi nu satsa på att fatta många fler modiga beslut.

Investera i lösningarna

Både företag och människor behöver kunna transportera sig klimatsmart med kollektivtrafik, tåg och buss. Den som tankar på macken ska göra det med 100 procent fossilfria bränslen om 11 år, bränslen som kommer från den svenska skogen och lantbruket.

Gör det ännu enklare och billigare att investera i förnybar energi som vindkraft och solceller på taken. Bygg klimatsmarta hus och se till så att börsen investerar i framtidens lösningar. Skydda mer natur och snabba på övergången till ekologiskt jordbruk så att den biologiska mångfalden kan öka.

Satsa på kretsloppet

I genomsnitt används ett klädesplagg 10 gånger innan det slängs. Knappt något av det återvinns. Elektronik är svårt och dyrt att reparera, vissa produkter har till och med ett planerat åldrande.

Detta visar på problemet med hur vår ekonomi fungerar i dag. Det är billigare att köpa nytt än att reparera. Vi i Miljöpartiet vill vända på detta. Vi har redan sänkt skatten för reparationer på exempelvis kläder. Nu är det dags att gå vidare med att göra det billigt och enkelt att dela med saker med varandra samtidigt som vi också lägger skatt på farliga kemikalier i skor och kläder.

Vi måste också minska den skenande förbrukningen av engångsplast som är ett stort problem för våra hav.

Sluta subventionera problemet

Många industrier har i dag undantag för sina koldioxidutsläpp, något som direkt motarbetar klimatpolitiken. Tack vare att vi nu börjar avskaffa de fossila subventionerna så stängs de sista kolkraftverken i Sverige i förtid.

Den som har ett lån vet att man behöver betala både ränta och amortering. Det är dags att vi på allvar också börjar betala av på lånet till planeten och våra barn.


Per Bolund och Isabella Lövin, språkrör Miljöpartiet


PODD: Så känner du igen tecknen på en finanskris - och så ser du till att inte bli drabbad

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om finanskriser, och frågar oss om en ny krasch väntar runt hörnet. Gäst i podden är Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia.
 

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen