Debatt

Om ett år kan Sverige få en bättre regering

Ulf Kristersson (M): Januariavtalet var ohållbart från början

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En regering som bygger på Miljöpartiets och Vänsterpartiets mandat kommer aldrig att vara en garant för enskilda människors ägande – alldeles oavsett om det handlar om skogen, bostaden, arbetsinkomsten eller sparandet, skriver Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
En regering som bygger på Miljöpartiets och Vänsterpartiets mandat kommer aldrig att vara en garant för enskilda människors ägande – alldeles oavsett om det handlar om skogen, bostaden, arbetsinkomsten eller sparandet, skriver Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.

DEBATT

Sverige är ett fantastiskt land. Och det skulle kunna bli så mycket bättre – om vi bara tog tag i våra problem, och tog fasta på våra möjligheter. Jag vet att många fler människor vill få något gjort, inte bara prata om varför inget görs.

Under de senaste sju åren har allvarliga samhällsproblem fördjupats. Kriminaliteten och arbetslösheten slår nya bottenrekord. Utanförskapet växer, och välfärden hotas om inte fler jobbar och betalar skatt. Det är få som tycker att Sverige är ett bättre land i dag än när Stefan Löfven tog över.

Januariavtalet var ohållbart från första början. En överenskommelse som byggde på oförenliga löften till Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Där skogen både skulle brukas och exproprieras. Där hyrorna både skulle avregleras och lämnas oförändrade. Allt beroende på vem i regeringsunderlaget som fick frågan. Samtidigt skulle en del av regeringsunderlaget – Vänsterpartiet – isoleras från allt politiskt inflytande.

Nu är det uppenbart för alla att Vänsterpartiet har ett avgörande inflytande över regeringen och politiken. De senaste dagarnas cirkus har visat att de politiska motstridigheterna fortfarande sliter isär de rester som finns kvar av regeringens parlamentariska stöd.

Socialdemokraterna kan inte förklara hur de ska få igenom sin budget i höst – och Stefan Löfven hotar – eller möjligen lovar – att han ska avgå igen, redan om några månader. Vänsterpartiet tänker inte rösta på en budget som de inte har förhandlat. Och Centerpartiet tänker inte rösta på en budget som Vänsterpartiet har varit med och förhandlat.

Miljöpartiet och Centerpartiet är helt oense: har de ingått ett avtal om att värna äganderätten till skogen, eller har de inte gjort det. Allt detta bottnar i en politisk vanföreställning: En regering som bygger på Miljöpartiets och Vänsterpartiets mandat kommer aldrig att vara en garant för enskilda människors ägande – alldeles oavsett om det handlar om skogen, bostaden, arbetsinkomsten eller sparandet.

Och en regering som leds av Socialdemokraterna kommer aldrig ha reformkraften att knäcka den grova kriminaliteten, bryta utanförskapet och återupprätta arbetslinjen.

Alla partier måste välja sin egen väg. Nu har Centerpartiet gått från att vara en stabil kraft för en borgerlig regering till att bli ett konsekvent stödparti till Socialdemokraterna. Det är en viktig varudeklaration inför nästa års val.

Det finns nu två tydliga alternativ i svensk politik: Ett som bygger på att isolera väljare och partier, skriva ohållbara avtal och kohandla bort sin politik. Ett annat som bygger på ärlig problemanalys, sakpolitik och samarbete kring Sveriges problem, för att få något gjort.

Moderaterna har valt väg. Det är vår övertygelse att en framgångsrik regering måste bygga på vad man är för, inte vad man är emot. Sverige behöver en regering som kan samtala med alla och kompromissa i frågor där man vill gå i samma riktning. Som vet vad den vill, och står för det.

Som har fokus på landets stora problem och många möjligheter. En regering som fattar att politiken inte kan – eller ska – göra allt. Men att det politiken gör, det ska göras riktigt bra.

Vi har idag röstat nej till Stefan Löfven och det rödgröna regeringskaoset. För vi ser att en annan väg är möjlig - med en ny, borgerlig regering som är redo att samarbeta med alla för att krossa kriminaliteten och knäcka arbetslösheten. Om ett år är det val.


Ulf Kristersson, partiledare (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Socialdemokraterna

LÄS VIDARE

DEBATT: M missade chansen – och låser fast sig vid SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Centerpartiet

Ulf Kristersson

Moderaterna

Stefan Löfven

Regeringskrisen

Marknadshyror